Fysikkens forlover

Side-27
26.06.2013
Når fysiker og programleder Andreas Wahl får meldinger fra foreldre om at barna har sprutet tomater over hele kjøkkenet, vet han at han har lykkes.
  • Tonje Pedersen og Bård Gudim (foto)

 

Tips til lærere

Andreas Wahl reiser landet rundt med vitenshowene sine. For lærere har han utviklet et eget inspirasjonsforedrag. Målet er at de skal bruke noen av triksene i undervisningen.

 

Fysiker Andreas Wahl

Hverdagstriks.
Hvordan kan saft og olje bytte plass? Fysiker Andreas Wahl er kjent for å underholde med morsomme vitenskapseksperiment. Selv lar han seg imponere av hverdagsfenomener.

 

De fleste husker en spesiell lærer. Det var den læreren som gjorde noe sprøtt og som alltid hadde nye sprell på lur. Det er disse lærerne som skaper veksten og interessen for fag videre, mener Wahl.

For å fremme realfagene trengs det både gode lærere og entertainere. «Jeg har enorm respekt for den jobben lærerne gjør. De har kompetansemål og læreplaner å forholde seg til. Jeg kan bidra til å endre holdninger, men jeg tror at vi trenger begge deler.»

Fysikkfaget har flere utfordringer for å kunne lykkes, framholder han. En av dem er å få ungdom til å forstå yrkene en fysiker kan ha. Yrkene må konkretiseres bedre for elevene: «Fysikk er ingen profesjonsutdannelse. Derfor er det vanskelig for barn og unge og vite hva de trenger faget til. Jeg ønsker å bidra til at neste gang de hører ordet fysikk, skal de tenke wow.»

 

Mangfoldig

Fysikkens bredde er noe både skoler og arbeidslivet må bli flinkere til å vise fram. Hvordan kan ungdommer ellers forstå at faget spenner seg fra laboratoriet og forskning til ledelse, industri, programmering og olje, undrer Wahl.

«Vi må møte fysikk med andre øyne. De som er glad i kreativitet, velger andre fag. Ingen har vist dem hvor kreativt fysikk er og at det handler om å skape løsninger som ennå ikke finnes.»

Selv prøver han å vise fram fysikkens vidunderlige verden gjennom vitenshow over hele Norges land. 29-åringen er programleder for Folkeopplysningen og for barne-tv på NRK. Wahl har også skrevet bøkene Fysikkmagi og Nært – sært – spektakulært, samt laget en app for fysikktriks.

 

Show

«Vet du hvordan du kan finne ut om et egg er kokt eller rått? Du snurrer begge to på bordet, så stopper du dem et kort sekund med fingeren. Det som er kokt stopper med en gang, fordi innholdet inni er fast. Det som er rått, fortsetter å spinne, fordi innholdet i egget er løst.»

Slik lyder barne-tv-forklaringen til barna som følger ivrig med. Vi er med i tv-studio når Wahl gjør opptak til et nytt program. Og det er akkurat her rekrutteringen for realfag starter, mener Wahl. På barne-tv-nivå.

«Det er viktig å begynne så tidlig som mulig. Ved å henvende meg til de minste, håper jeg at jeg klarer å så noen frø av interesse.»

Den grunnleggende interessen for naturfagene er viktig for å få elevene med videre, mener han. Fysikkinteressen har han fra egen nysgjerrighet og ønsket om å forstå verden rundt seg. Han ble oppdaget av Dagbladet under et foredrag han holdt i 2007. Tilfeldigvis satt det en journalist i salen som ble fanget av den engasjerte fysikeren. Dette førte til videoartikkelserien Reale triks.

Berømmelsen ble forsterket gjennom deltakelse i flere populære program på fjernsyn. Siden den gang har kalenderen til Wahl vært sprengfull.

Gjennom sitt eget firma Vitenwahl reiser han land og strand rundt med vitenshowene sine. Han har hatt hundrevis av framføringer av de populærvitenskapelige foredragene Universet på 42 minutter – et vitenshow og Vi er alle stjernestøv. Han har lærere som målgruppe og har laget et eget inspirasjonsforedrag for dem. Læring skjer enklere når fysikk gjøres folkelig. Når fysikk og underholdning møtes, blir det magi.

 

Ikke kjedelig

«Ved å gjøre fysikk til underholdning, får publikum et litt annerledes møte med vitenskapen. Jeg dreper mytene om at dette er kjedelig. Dagens realist er ikke tørr og kjedelig. Han driver både rockeband på kveldstid og er engasjert i sport. Gjennom enkle verktøy, kan vi gjøre faget spennende,» sier Wahl i en pause under innspillingen i tv-studio.

Med en skog som bakgrunn kommer han ut av tv-skjermen på sitt eget ungdommelig sjarmer-ende vis. Dette er ikke fysikeren med store briller og hvitt, bustete hår. Ei heller den som skriver kjedelige og uforståelige formler på tavla. Tvert imot er han den unge fysikkjekkasen som gjør seg godt på tv til mer enn å tiltrekke seg jentene. Gjennom kompetansen og formidlingsevnen legger han inn små morsomme hverdagstriks fra fysikkens verden - som denne dagen, om hvordan saft og olje kan bytte glass.

«Legg saftglasset oppå glasset med olje og ha et plastkort mellom. Lag en liten åpning. Olja stiger og safta synker. Dette skjer, fordi safta har større tetthet enn olja,» forklarer han ut gjennom tv-ruta.

«Bra, Andreas!» skryter produsentene. Han har det i seg, mener de, kombinasjonen av sjarm og kompetanse, samt å kunne legge seg ned på mottakerens nivå: «Det er veldig gøy å møte barn, samtidig er det litt skummelt. De føler jo at de kjenner meg veldig godt. Da skal det mye til å innfri forventningene deres om hvem jeg skal være.»

 

Andreas Wahl

Sår frø.
Gjennom tv-skjermen håper Andreas Wahl å inspirere barn og unge til videre utforsking av naturfagene. I disse dager leder han to programmer på NRK.

 

 

Hverdagstriks

Bakepulver, eddik, saft og egg. Triksene er de samme, men forklar- ingene er forskjellige ut fra publikum han snakker til. Enten han er på eldresenter, barneskoler eller holder foredrag for næringslivet, bruker han de samme metodene. Naturlovene er like spennende uansett.

«Det er helt spesielt å jobbe live. Det som skjer mellom menn-esker som er samlet inni et rom, kan være magisk. Når jeg står på scenen jakter jeg på slike øyeblikk. Med ungdom kan det fort bli en dialog etter triksene. Det er fascinerende å se når de forstår, blir revet med og deltar.»

Selv har Andreas Wahl bakgrunn fra Norges teknisk viten-skapelige universitet (NTNU) med en mastergrad i fysikk og praktisk-pedagogisk utdanning. Han lar seg fascinere av hverdagsfeno-mener som: «Hvordan kan vann som er gjennomsiktig bli hvitt når det deles opp i små dråper, som i en sky?» Eller «Hvordan kan blankt vann og litt grønn såpe bli til helt hvitt såpeskum?»

Triksene for å vise dem fram finner han på Internett, i bøker, hos tidligere lærere, tips fra seere eller YouTube. Han tilpasser dem og forsøker å gjøre dem til sine. «Jeg stjeler fra andre og håper de stjeler fra meg,» ler han.