Ett trekk nærmere sjakk i skolen

19.05.2015
Som det gikk fram i artikkelen Slår et slag for smartere unger i forrige utgave av Norsk sokkel , er det mange gode argumenter for å innføre sjakkundervisning i skolen.
  • Astri Sivertsen

Faksimile fra Norsk sokkel nr. 1-2014

Faksimile fra Norsk sokkel nr. 1-2014.

 

Mandag 23. mars stilte sjakkmestrene Magnus Carlsen og Garri Kasparov på et møte i Stortinget. Sistnevnte holdt et innlegg om hvordan spillet utvikler konsentrasjons- og beslutningsevnen hos barn, og Carlsen møtte stortingsrepresentanter til simultansjakk i vandrehallen. Underveis fikk representantene hjelp av unge sjakktalenter.

Initiativet bak det to timer lange møtet var tverrpolitisk, med deltakere fra Fremskrittspartiet, Høyre, Arbeiderpartiet, Venstre og Sosialistisk Venstreparti. Sammen med Norges Sjakkforbund la de fram ønsket om et prøveprosjekt som skal vise effekten av sjakkundervisning på elevenes skoleresultater.

«Møtet var et stort skritt framover,» sier leder i forbundet, Jøran Aulin-Jansson.

«Det vil bli brukt som referanse for arbeidet videre, der målet i første omgang er å få myndighetene til å finansiere et forskningsprosjekt som omfatter 50-100 skoler i Norge.»

På sikt håper sjakkforkjemperne at skolen skal kunne tilby elever på tredje eller fjerde klassetrinn én time sjakk i uken.