Tidsvitnene

18.05.2015
En gruppe yngre statstjenestemenn smiler fornøyd den 13. april 1965. Norsk lysningsblad publiserer en invitasjon til oljeselskapene om å delta i nasjonens første konsesjonsrunde.
  • Bjørn Rasen og Roar Hagen (illustrasjon)

Statlige oljepioner på 1960-tallet i Roar Hagens strek.

Statlige oljepioner på 1960-tallet i Roar Hagens strek.
Denne tegningen er sentral i Norsk oljemuseums nye utstilling.


Statlige oljepionererStatsminister Einar Gerhardsen (1) og regjerningen erklærte suverenitet over naturressurs-ene på norsk kontinental-sokkel i 1963. Sentrale skikkelser bak vedtaket var Utenriksdepartementets Jens Evensen (2) og medarbeiderne Leif Terje Løddesøl (3) og Carl August Fleischer (4).

Sentralt i arbeidet med den første konsesjonsrunden stod Norges første oljebyråkrat Nils B. Gulnes (5) i Industri- departementet. Etter valget i 1965 ble Høyres Sverre Walter Rostoft (6) ny industriminister. Året etter fikk Gulnes to nye kolleger på Oljekontoret, geologen Fredrik Hagemann (7) og ingeniøren Olav K. Christiansen. I 1968 ble Farouk Al-Kasim den fjerde ansatte.

Året etter, rett før jul i 1969 ble funnet av Ekofisk annonsert.

 

Et omfattende og banebrytende arbeid for å ta Norge inn i oljealderen har ført fram. Da får det bare være at det ute i Oslos gater regner lett, og at temperaturen kun er tre-fire grader. Samtidig, i et mer solfylt London, spiller fire unge menn inn låten Help! i Abbey Road-studioet.

Begge hendelser har bidratt til å forandre historien. Det er 50 år siden første konsesjonsrunde på norsk kontinentalsokkel. Og produksjonen varer i minst 50 år til. The Beatles er historie, men det bør ikke forundre noen om bandets musikk fortsatt spilles når produksjonen på gigantfelt som Ekofisk og Johan Sverdrup går mot slutten.

Vi har intervjuet tre av de sentrale skikkelsene i oljehistorien om hva som krevdes før det var aktuelt med oljeboring i Nordsjøen. For å sikre ressursene i undergrunnen, måtte det først avklares hvilke deler av Nordsjøen som tilhørte Norge. Dette kaster juristen Carl August Fleischer lys over. To av de første ansatte på Bergverkskontoret i Industridepartementet, Nils B. Gulnes og Fredrik Hagemann, forteller at et stort spillerom, nærmest uten politisk innblanding, gjorde det mulig raskt å få på plass et lovverk og å organisere den nye virksomheten.

Dette skjer i en tid da danseformen jenka går som en farsott blant norske kvinner og menn. Og filmversjonen av alpemusikalen Sound of Music, med Julie Andrews i hovedrollen, går sin seiersgang på norske kinoer. Seerrekorden i Oslo på 681 000 besøkende består fortsatt.

I denne utgaven bringer vi et intervju med kommentatoren Hans Henrik Ramm, som har fulgt det norske oljeeventyret tett siden 1970-tallet. Og, ikke minst, bidrar avistegneren Roar Hagen med sine mangeårige inntrykk – i tekst og bilder – på sin særegne måte.

Hans tegninger får en sentral plass i en utstilling som åpner i Norsk oljemuseum i Stavanger åpner 9. juni. Utstillingen markerer at det er 50 år siden første konsesjonsrunde.