14.08.2019
Oljedirektoratet har gitt samtykke til oppstart for Utgard-feltet i Nordsjøen. Operatør Equinor planlegger oppstart i løpet av høsten 2019.
Feltet ligger på grensen til Storbritannia, og norsk andel er 62 prosent.
Samtykket til oppstart av Utgard gis til rettighetshaverne i utvinningstillatelsene 046E og 046F på norsk sokkel og i utvinningstillatelse 312 på britisk sokkel.
Positiv utnyttelse av kapasitet
Produksjonen skal foregå fra to brønner fra en havbunnsramme som er knyttet til prosessplattformen Sleipner T med en rørledning og en kommunikasjonskabel. Det er også gjort endringer på Sleipner T for å kunne prosessere brønnstrømmen fra Utgard.
Det er investert nær tre milliarder kroner i feltutbyggingen.
- Utgard bidrar til å utnytte ledig kapasitet på Sleipner, dette er positivt. Prosjektet sikrer en god og kostnadseffektiv utnyttelse av innretningene og prosesskapasiteten på Sleipner, sier Tove Francke, Underdirektør for utbygging og drift, Nordsjøen sør.
- Vi forventer at Utgard vil skape verdier både for det norske samfunnet og for rettighetshaverne i Utgard og Sleipner, legger Francke til.
Equinor anslår forventet totalt salgsvolum til 1,71 mill. Sm³kondensat, 2,73 mrd. Sm³ gass og 0,56 mill. tonn NGL.
Utgard-feltet ble påvist i 1982 og plan for utbygging og drift av en petroleumsvirksomhet (PUD) godkjent tidlig i 2017.
08.12.2023
Analyser viser at Barentshavet inneholder betydelige ressurser, og sannsynligvis mer gass enn olje. Hva må til dersom Norge skal forsyne Europa med etterspurte økte gassvolumer?
06.12.2023
På norsk sokkel finnes det store påviste gassressurser det per i dag ikke er utvinningsplaner for. Mye av denne gassen finnes i tette reservoarer – noe som gjør den utfordrende å produsere.
05.12.2023
Oljedirektoratet (OD) har kartlagt hvilke gassressurser som av ulike grunner ennå ikke er utviklet. Flere av funnene er samfunnsøkonomisk lønnsomme å utvinne.
16.11.2023
Oljedirektoratet (OD) endrer navn til Sokkeldirektoratet 1. januar 2024. Det nye navnet gjenspeiler at direktoratet, i tillegg til petroleum, har fått flere arbeidsoppgaver knyttet til lagring av CO2, havvind og havbunnsmineraler de siste årene.