Roboter jobber nede i havet. Toktet gikk til Mohnsryggen, en undersjøisk fjellkjede som ligger omtrent 1 000 km ut fra Bergen. Foto: K. G. Jebsen-senter for dyphavsforskning ved Universitetet i Bergen.
27.04.2020
Vi har vært der ingen mennesker har vært før oss. 3000 meter nede i havdypet, på en undersjøisk fjellkjede, hvor varmt anriket vann fra jordens indre siver ut. Roboter har plukket stein for stein, på jakt etter verdifulle mineraler – som kan brukes i industrien.
Formålet med Oljedirektoratets tokt vest i Norskehavet var å kartlegge og finne ut hvilke mineraler som finnes i området. Mineralene inneholder viktige grunnstoff, som blant annet brukes i mobiltelefoner, vindturbiner og elektriske biler.
– Dagens teknologi er helt avhengig av disse mineralene, og av stadig å finne nye forekomster. Toktet var vellykket, og vi har klart å samle veldig mye data som nå analyseres, sier geolog Jan Stenløkk i Oljedirektoratet.
Stenløkk deltok på toktet.
Se video fra toktet med unike bilder fra havets dyp:
16.11.2023
Oljedirektoratet (OD) endrer navn til Sokkeldirektoratet 1. januar 2024. Det nye navnet gjenspeiler at direktoratet, i tillegg til petroleum, har fått flere arbeidsoppgaver knyttet til lagring av CO2, havvind og havbunnsmineraler de siste årene.
09.11.2023
OD har samlet inn og klargjort de første datasettene for havvind på norsk sokkel. Data fra grunnundersøkelsene på første fase av Sørlige Nordsjø II er nå klare til nedlasting fra Diskos.
26.10.2023
Ved boring av brønn 31/4-A 13 E i den nordlige delen av Nordsjøen, ble det påvist mellom 0,2 og 0,5 millioner Sm3 utvinnbar olje. OKEA ASA er operatør.