Oljedirektøren, sittende med mikrofon, snakker om CCS i paneldebatten i Brussel.
30.09.2021
Karbonfangst og -lagring (CCS) er i vinden. Oljedirektør Ingrid Sølvberg deltok nylig i en paneldebatt på Norge-EU Energikonferansen for å fortelle om trygg og sikker lagring av CO2 på norsk sokkel.
Oljedirektoratets oppgave er å identifisere lokasjoner for sikker lagring av CO2 i undergrunnen. CCS er og skal være en permanent måte å fjerne CO2 fra atmosfæren.
I debatten kom oljedirektøren med følgende budskap:
Kunnskap og virkemidler
Gjennom 50 år med olje og gassindustri på norsk sokkel har vi kartlagt, samlet og tolket geologiske data. Det har gitt oss en uovertruffen innsikt i undergrunnen. Vi har tilgang til all data når vi gjør våre vurderinger av lagringslokasjoner.
Informasjonen fra oljeindustrien gjør at vi har god oversikt over reservoarene, kappebergarter (50 – 300 meter) og forkastninger. Vi stiller krav om minst 2 kappebergarter. Derfor kan vi være sikre på at CO2 ikke lekker ut av lagrene. Vi har et regelverk som krever veldig gode overvåkingsstrategier.
Oljedirektoratets kartlegginger viser at det er det kapasitet til å lagre så mye som 80 milliarder tonn CO2 på sokkelen. Det tilsvarer dagens norske utslipp i 1000 år!
Stor interesse for nye områder
I 2018 ble det første området for lagring av CO2 på norsk sokkel lyst ut i forbindelse med Langskipprosjektet. 10. september i år lyste departementet ut to nye områder for CO2-lagring, ett i Barentshavet og ett i Nordsjøen. Søknadsfristen er 9. desember og OD ser allerede stor interesse for disse.
08.12.2023
Analyser viser at Barentshavet inneholder betydelige ressurser, og sannsynligvis mer gass enn olje. Hva må til dersom Norge skal forsyne Europa med etterspurte økte gassvolumer?
06.12.2023
På norsk sokkel finnes det store påviste gassressurser det per i dag ikke er utvinningsplaner for. Mye av denne gassen finnes i tette reservoarer – noe som gjør den utfordrende å produsere.
05.12.2023
Oljedirektoratet (OD) har kartlagt hvilke gassressurser som av ulike grunner ennå ikke er utviklet. Flere av funnene er samfunnsøkonomisk lønnsomme å utvinne.
16.11.2023
Oljedirektoratet (OD) endrer navn til Sokkeldirektoratet 1. januar 2024. Det nye navnet gjenspeiler at direktoratet, i tillegg til petroleum, har fått flere arbeidsoppgaver knyttet til lagring av CO2, havvind og havbunnsmineraler de siste årene.