Havbunnsteknologi er et verktøy for god utnyttelse av ressursene på sokkelen, i følge Kalmar Ildstad.
18.06.2021
– Utviklingen av havbunnsteknologien på 1980-tallet var begynnelsen på et moderne norsk industrieventyr som har formet oss som petroleumsnasjon.
Det sier Kalmar Ildstad, direktør for lisensforvaltning, i et innlegg på Underwater Technology Conference (UTC), en konferanse om havbunnsteknologi.
Ildstad mener at havbunnsteknologi blir helt sentralt også i framtiden, både for å utvikle nye energinæringer og for å opprettholde den høye verdiskapingen fra olje- og gassindustrien.
Til tross for at flere av funnene på sokkelen er relativt små, bidrar de med betydelige verdier når selskapene bruker kostnadseffektive utbyggingsløsninger. Havbunnsteknologi er sentralt for å få dette til.
Mer ny teknologi
– I 40 år har havbunnsteknologien vært et verktøy for god utnyttelse av ressursene på sokkelen. Vi er opptatt av at dette fortsetter, forklarer Ildstad.
Årlig investerer selskapene betydelige beløp i forskning og utvikling.
- Vi forventer at investeringene fører til bruk av mer ny teknologi som øker verdiskapingen. Industrieventyret fortsetter!
Se hele foredraget
Se video med Kalmar Ildstads innlegg på Underwater Technology Conference (UTC-konferansen) 2021 (kun på engelsk):
08.12.2023
Analyser viser at Barentshavet inneholder betydelige ressurser, og sannsynligvis mer gass enn olje. Hva må til dersom Norge skal forsyne Europa med etterspurte økte gassvolumer?
06.12.2023
På norsk sokkel finnes det store påviste gassressurser det per i dag ikke er utvinningsplaner for. Mye av denne gassen finnes i tette reservoarer – noe som gjør den utfordrende å produsere.
05.12.2023
Oljedirektoratet (OD) har kartlagt hvilke gassressurser som av ulike grunner ennå ikke er utviklet. Flere av funnene er samfunnsøkonomisk lønnsomme å utvinne.
16.11.2023
Oljedirektoratet (OD) endrer navn til Sokkeldirektoratet 1. januar 2024. Det nye navnet gjenspeiler at direktoratet, i tillegg til petroleum, har fått flere arbeidsoppgaver knyttet til lagring av CO2, havvind og havbunnsmineraler de siste årene.