Troll-feltet i Nordsjøen blir nær fullelektrifisert med kraft fra land i 2026 (Illustrasjon: Equinor).
23.04.2021
Når Troll vest i Nordsjøen får elektrisk kraft gjennom kabler fra land i 2026 (Troll B, delvis og C helt) så gir det et kutt på 466 000 tonn CO₂ årlig, skriver operatør Equinor i en ny Plan for utbygging og drift (PUD) som ble levert fredag.
Utslippskuttet tilsvarer rundt én prosent av totale utslipp i Norge (rundt 50 millioner tonn).
Troll A var den første plattformen på norsk sokkel som ble drevet med strøm fra land. Troll B og C har til nå blitt drevet med strøm fra gassgeneratorer på plattformene.
Arbeidet med å modifisere og klargjøre Troll B skal være ferdig våren 2024, mens Troll C skal være klar for strøm fra land innen høsten 2026.
I PUD-en beskrives planene for modifikasjonene på plattformene i Nordsjøen, landanlegget på Kollsnes, utenfor Bergen og strømkablene fra Kollsnes ut til feltet. Den totale investeringen er, ifølge Equinor, beregnet til 7,9 milliarder kroner (2021).
Fortsatt elektrifisering av olje- og gassfelt med kraft fra land er viktig for at Equinor skal innfri løftet om å kutte utslipp med 40 prosent innen 2030.
Generelt sett er det mest lønnsomt å elektrifisere felt med lang levetid (som Troll) og store utslipp, og som ligger relativt nært land. Troll-feltet kan ses fra Ulriken i Bergen på en godværsdag.
08.12.2023
Analyser viser at Barentshavet inneholder betydelige ressurser, og sannsynligvis mer gass enn olje. Hva må til dersom Norge skal forsyne Europa med etterspurte økte gassvolumer?
06.12.2023
På norsk sokkel finnes det store påviste gassressurser det per i dag ikke er utvinningsplaner for. Mye av denne gassen finnes i tette reservoarer – noe som gjør den utfordrende å produsere.
05.12.2023
Oljedirektoratet (OD) har kartlagt hvilke gassressurser som av ulike grunner ennå ikke er utviklet. Flere av funnene er samfunnsøkonomisk lønnsomme å utvinne.
16.11.2023
Oljedirektoratet (OD) endrer navn til Sokkeldirektoratet 1. januar 2024. Det nye navnet gjenspeiler at direktoratet, i tillegg til petroleum, har fått flere arbeidsoppgaver knyttet til lagring av CO2, havvind og havbunnsmineraler de siste årene.