Ressursregnskapet for 2021: Økning i påviste ressurser og god reservetilvekst
17.02.2022
I dag ble ressursregnskapet for norsk kontinentalsokkel 2021 lagt fram. Av regnskapet går det fram at det ble påvist mer olje og gass enn året før, og at nesten to tredjedeler av dette var gass.
Totalt økte de påviste ressursene med 142 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter (Sm³ o.e.) i fjor, det tilsvarer nesten 900 millioner fat oljeekvivalenter.
Også reservetilveksten, altså hvor mye ressurser som er besluttet for utvinning, var god – spesielt for gass. Økningen var på 165 millioner Sm³ o.e. sammenlignet med regnskapet for 2020.
Flere utbyggingsplaner
Den viktigste årsaken til økningen er at det ble levert inn flere utbyggingsplaner (PUD) i 2021. I tillegg økte reservene på felt blant annet på grunn av forventninger til forlenget driftsperiode på flere felt.
Det totale anslaget for uoppdaga olje- og gassressurser er nesten uendret, men ny informasjon gir endringer for hvordan de uoppdaga ressursene er fordelt. Væskeressursene er økt i Norskehavet mens både gass- og væskeressursene er redusert i Barentshavet sør.
Årlig oppdatering
Oljedirektoratets ressursregnskap gir en oversikt over de forventede totale utvinnbare petroleumsressursene, inkludert uoppdagede ressurser. Ressursregnskapet, som oppdateres årlig, bygger på data som rapporteres til OD av operatørene og våre egne data.
08.12.2023
Analyser viser at Barentshavet inneholder betydelige ressurser, og sannsynligvis mer gass enn olje. Hva må til dersom Norge skal forsyne Europa med etterspurte økte gassvolumer?
06.12.2023
På norsk sokkel finnes det store påviste gassressurser det per i dag ikke er utvinningsplaner for. Mye av denne gassen finnes i tette reservoarer – noe som gjør den utfordrende å produsere.
05.12.2023
Oljedirektoratet (OD) har kartlagt hvilke gassressurser som av ulike grunner ennå ikke er utviklet. Flere av funnene er samfunnsøkonomisk lønnsomme å utvinne.
16.11.2023
Oljedirektoratet (OD) endrer navn til Sokkeldirektoratet 1. januar 2024. Det nye navnet gjenspeiler at direktoratet, i tillegg til petroleum, har fått flere arbeidsoppgaver knyttet til lagring av CO2, havvind og havbunnsmineraler de siste årene.