Tildeling: Tre selskap får tilbud om areal for lagring av CO2
05.04.2022
5. april 2022 har tre selskap fått tilbud om letetillatelser til lagring av CO2 i to areal på norsk sokkel. Ett område i Nordsjøen og ett i Barentshavet ble lyst ut i september i fjor, og myndighetene har vurdert søknader fra fem selskap.
Det er andre gang det tildeles områder for lagring av CO2 etter lagringsforskriften. Det første ble tildelt gjennom Langskip-prosjektet i 2019. Nå er selskapet Northern Lights i full gang med utbygging av infrastrukturen for lagringsdelen av Langskip.
– Vi opplever stor interesse for lagring av CO2 på norsk sokkel, sier Erik Rundell, underdirektør for teknologi, analyse og sameksistens i Oljedirektoratet (OD).
Tildelingen viser at CO2-lagring er aktuelt for tradisjonelle energiselskaper og for nye aktører i en virksomhet til havs som krever andre forretningsmodeller enn olje- og gassprosjekter.
– Tilgangen til store mengder data fra petroleumsaktivitet gjennom 50 år er en avgjørende faktor for å lykkes i denne nye næringen, sier Rundell.
Tildelingen i Nordsjøen tilbys til Equinor ASA, mens tillatelsen i Barentshavet tilbys en gruppe bestående av Equinor ASA, Horisont Energi AS og Vår Energi AS.
Oljedirektoratet startet arbeidet med å definere mulige lager for CO2 på norsk sokkel for mer enn ti år siden. Arbeidet resulterte i et atlas som viser at det kan være mulig å lagre mer enn 80 milliarder tonn CO2 på sokkelen. Det tilsvarer dagens norske CO2-utslipp i over 1000 år.
Lagringsforskriften
Forskrift av 5. desember 2014 nr. 1517 om utnyttelse av undersjøiske reservoarer på kontinentalsokkelen til lagring av CO2 og om transport av CO2 på kontinentalsokkelen (lagringsforskriften).
08.12.2023
Analyser viser at Barentshavet inneholder betydelige ressurser, og sannsynligvis mer gass enn olje. Hva må til dersom Norge skal forsyne Europa med etterspurte økte gassvolumer?
06.12.2023
På norsk sokkel finnes det store påviste gassressurser det per i dag ikke er utvinningsplaner for. Mye av denne gassen finnes i tette reservoarer – noe som gjør den utfordrende å produsere.
05.12.2023
Oljedirektoratet (OD) har kartlagt hvilke gassressurser som av ulike grunner ennå ikke er utviklet. Flere av funnene er samfunnsøkonomisk lønnsomme å utvinne.
16.11.2023
Oljedirektoratet (OD) endrer navn til Sokkeldirektoratet 1. januar 2024. Det nye navnet gjenspeiler at direktoratet, i tillegg til petroleum, har fått flere arbeidsoppgaver knyttet til lagring av CO2, havvind og havbunnsmineraler de siste årene.