21.08.2023
Rettighetshaverne i Statfjord Øst har fått samtykke til å ta i bruk nye innretninger knyttet til gassløftprosjektet på feltet. Oppstart er forventet snart.
Prosjektet består hovedsakelig av en ny gassløftrørledning fra Statfjord C og ut til de eksisterende havbunnsrammene, og re-boring av brønner til nye lokasjoner, komplettert med gassløft. Equinor, som er operatør for utvinningstillatelsene 037 og 089, anslår at prosjektet vil øke de utvinnbare ressursene med 3,1 millioner standard kubikkmeter (Sm3) olje og 0,8 milliarder Sm3 gass.
«OD anser gassløftprosjektet på Statfjord Øst som et viktig prosjekt for å øke utvinningen og verdiskapingen fra feltet. Prosjektet vil bidra til god ressursforvaltning og forlenget levetid fram mot 2040», sier Inger Ubbe, fungerende underdirektør i Lisensforvaltning.
De totale investeringene for gassløftprosjektet på Statfjord Øst er anslått til 3,7 milliarder 2023-kroner.
Petoro, Vår Energi, Inpex Idemitsu og Wintershall Dea er partnere i utvinningstillatelsene.
Statfjord Øst ligger i Tampen-området i den nordlige delen av Nordsjøen, sju kilometer nordøst for Statfjord.
Feltet er bygd ut med to havbunnsrammer for produksjon og en for vanninjeksjon, som er knyttet til Statfjord C-innretningen. I tillegg er det boret to produksjonsbrønner fra Statfjord C. Produksjonen startet i 1994.
Brønnstrømmen fra Statfjord Øst går i rør til Statfjord C for prosessering, lagring og eksport.
Siden gassløftprosjektet medfører en vesentlig endring til utbyggingsplanen for feltet (PUD), er det behandlet og godkjent av myndighetene.
08.12.2023
Analyser viser at Barentshavet inneholder betydelige ressurser, og sannsynligvis mer gass enn olje. Hva må til dersom Norge skal forsyne Europa med etterspurte økte gassvolumer?
06.12.2023
På norsk sokkel finnes det store påviste gassressurser det per i dag ikke er utvinningsplaner for. Mye av denne gassen finnes i tette reservoarer – noe som gjør den utfordrende å produsere.
05.12.2023
Oljedirektoratet (OD) har kartlagt hvilke gassressurser som av ulike grunner ennå ikke er utviklet. Flere av funnene er samfunnsøkonomisk lønnsomme å utvinne.
16.11.2023
Oljedirektoratet (OD) endrer navn til Sokkeldirektoratet 1. januar 2024. Det nye navnet gjenspeiler at direktoratet, i tillegg til petroleum, har fått flere arbeidsoppgaver knyttet til lagring av CO2, havvind og havbunnsmineraler de siste årene.