Webinar: Underexplored Plays IV

underexplored plays

The organizing committee would like to welcome you to a two day seminar on Underexplored Plays for the Norwegian Continental Shelf. In this seminar we will also risk the upcoming 2022 key exploration wells! This is followed up by one of our key note presenters, Alexei Milkov, who has compared pre-drill vs. post-drill outcomes in petroleum exploration. The seminar has unfortunately been changed to a digital format due to the current situation with Covid-19. We are very sorry to not have a physical seminar, but the very interesting presentations will still make this a highly valuable seminar to attend.

Date Time Duration Register by Location
26.01.2022 09-16 2 days 25.01.2022 Teams

 

 

This will be the fourth seminar on Underexplored Plays and in this seminar we will discuss the following topics;

 

  • Underexplored near field
  • NCS in the World
  • International analogues to the NCS
  • Optimization of the subsurface with new technology
  • The future of exploration
  • Challenging oils

 

Program Day 1

Topic

Time

Title

Presenter

 

09:00 (15 min)

Welcome & introduction by

Mathias D. Venberget, Committee Chairman

Underexplored near field

 

Chair:

Erlend Jarsve, Pandion

09:15 (30 min)

Recent exploration activity in the Greater Fram area

Trond Kirkevik, Equinor

09:45 (30 min)

King & Prince Discoveries

Ivan Staine, Vår Energi

10:15 (15 min)

Coffee break

 

10:30 (30 min)

Chalk – the prolific, yet underexplored, low perm reservoir

Mads E. Willumsen, MEW Consult DK

11:00 (30 min)

The story of the underexplored diatomite play

Sidsel Lindsø, Explocrowd

11:30 (30 min)

Low permeability and unconventional resources on NCS

Raghu Kulkarni Martin Niemann. Trond Seland, Equinor

 

12:00 (60 min)

Lunch

 

NCS in the world

 

Chair:

Eirik Aven,

ConocoPhillips

 

 

13:00 (30 min)

Frontier Exploration in Proven Basins

Bryan Gill, Westwood Global Energy

International analogues to the NCS

 

 

Chair:

Eirik Aven,

ConocoPhillips

 

 

13:30 (50 min)

Break

– take a walk outside 😊

 

14:20 (30 min)

Resource Assessment of Frontier Basins: An example from the play-based Greenland assessment

Martin Søderholm et al., GEUS

14:50 (25 min)

Risking of 2022 key wells by Mathias D. Venberget Committee Chairman

Audience

15:15 (45 min)

Keynote

Critical Comparison of Pre-drill Assessments and Drilling Outcomes Using Open Source Data on Petroleum Exploration in Mexico in 2018-2021

Alexei V. Milkov, Colorado School of Mines

 

16:00

End of day one

 

 

 

Program Day 2

 

Topic

Time

Title

Presenter

Optimization of the subsurface with new technology

 

Chair:

Ruairidh Salmon, Equinor

09:30 (5 min)

Welcome

Ruairidh Salmon, Committee member

09:35 (30 min)

The need for cost efficiency in the CCS industry

Morten Sola,
Horisont Energi

10:05 (30 min)

NE Greenland continental margin: holistic analysis challenges old plays but identifies alternative Northwest Atlantic plays and provides a basis for new Greenland resource assessment

Michael B. W. Fyhn,
GEUS

10:35 (20 min)

Coffee break

 

10:55 (30 min)

Determining structurally high areas that are promising for Hydrogen generation; the Norwegian Sea

Thierry Jacquin,
Geolink

The future of exploration

 

Chair:

Ruairidh Salmon, Equinor

11:25 (35 min)

Oil and gas in the energy transition

Toril Bosoni,
IEA

 

12:00 (60 min)

Lunch

 

Challenging oils

 

Chair:

Cecilie Hiorth,
Spirit

13:00 (40 min)

Keynote

Biodegradation of oil: An overview

Paul Farrimond, Integrated Geochemical Interpretation (IGI)

13:40 (30 min)

Timing of oil expulsion from source rocks and a revitalization of the pre-1970 model

Per Arne Bjørkum, Equinor

14:10 (20 min)

Coffee break

 

14:30 (30 min)

The Cretaceous Petroleum System of the Norwegian Sea – An Integrated Study

Axel Wenke
Equinor

15:00 (20 min)

NPD dry wells – Quiz by Hans Martin Veding Committee member

Audience

15:20 (10 min)

Summary & feedback

Cecilie Hiorth,
Committee member

15:30 (45 min)

Break

 

16:15 (45 min)

Keynote

Decision Tree to Determine the Key Failure Mode for Segments in Conventional Petroleum Prospects

Alexei V. Milkov,
Colorado School of Mines

 

17:00

End of day two

 

 

 

How a webinar works

You register as usual through the registration button above. Once you are registered you will get an invitation via email to join this webinar. 
FORCE uses Teams Video for this webinar, and has proven to work successfully. 

We recomment that everyone joining turn off their camera and microphone when joining.
If you have any questions you can use the chat or wait until the end of the talk.

FORCE seminars have previously been fully booked with waiting lists so you are encouraged to sign up as soon as you know you will attend.

Once you have registered, you will receive an outlook invitation with the Teams link. You will receive the link a few days prior to the webinar. 
You cannot forward the link to people who is not registered. 

 

Participation fees:
FORCE members: Free
Non-members: NOK 750,-
University/student: Free

 

Important information:
You can register as a FORCE member and pay "FORCE member" price if you are an employee of a member company.
All FORCE member companies are listed here.

Payment is made online by credit card. Please note that no refunds will be given after you have signed up.
If you for any reason can not attend the workshop, you are welcome to send a representative, just inform Linn Smerud as soon as there are changes. 

Updated: 17/02/2022