Justering av skriftstørrelse

Hold Ctrl-tasten (PC) eller Cmd-tasten (MAC) nede og trykk på "+" for å forstørre eller "-" for å forminske.

I utenlandske hender

20.12.2007 Norge har for få hender. Hos Aker Kværner Egersund blir problemet løst ved å hente arbeidskraft utenfor landets grenser.

Tekst: Ina Gundersen, Foto: Emile Ashely

”Nakaz wyposazenia ochronnego” står det på et skilt utenfor lekteren som er under bygging hos Aker Kværner Egersund. Det er polsk og betyr ”påbudt verneutstyr”.

Av en total arbeidsstokk på 1420, er i underkant 700 nordmenn. Resten er fordelt på 29 andre nasjonaliteter. En god del av dem er polakker.

En av polakkene er 27 år gamle Artur Bak. Han er rørlegger og plateformann og kom for tre uker siden fra arbeid i Haugesund. Til sammen har han jobbet i Norge i tre år og bor i Haugesund med sin polske kjæreste.

- Jeg liker å arbeide her i Norge. Det går greit. Alt er som det skal være – selv om været ikke er så bra. Men en dag vil jeg nok tilbake til Polen, sier han.


ansatte ved Aker Kværner Egersund

Det travle tider hos Aker Kværner Egersund. For å få jobben gjort, må verftet hente arbeidskraften utenlands. Bildet viser representanter fra 15 av de 30 nasjonalitetene som for tiden er jobber her. Fra venstre: Solemon Lam-boi (Burma), Oo Zaw (Burma), Mohammed Sedig Safi (Afganistan), Naglingam Rajendrakuar (Sri Lanka), Patricio Arancibio (Chile), Jan Franzen (Sverige), Igor Myadelets (Kasakhstan), Denis Shuvalov (Russland), May Wenche Hammert, administrerende direktør (Norge), Bartlomiej Gluch (Polen), Ariel Czubkowski (Polen), Marius Moskal (Polen), Andrzej Osomlski (Polen), Denis Gacanin (Bosnia), Christopher Dynes (Storbritannia), Catalin-Alexandru Dorobantu (Romania), Jos Dekker (Nederland), Milano Ledesma (Filippinene) og Omar Rebwar Mohammed (Irak).


Produserer for fullt

Verftet går det remmer og tøy kan holde om dagen. Aker Kværner Egersund skal installere prosessanlegg og hjelpesystemer på seks lektere som skal til første fase i utbyggingen av oljefeltet Kashagan i Kaspihavet. I tillegg skal de bygge stigerørsmodulen til Gjøa-plattformen som StatoilHydro har bestilt hos Aker Kværner Stord. Disse kontraktene medfører at verftet har arbeid fram til forsommeren 2009. Kashagan-kontrakten alene legger beslag på om lag 1300 menneskers arbeidskapasitet.

Selv om polakkene utgjør den største gruppen av utenlandsk arbeidskraft, kommer arbeidsstokken fra hele verden. Det gjør at all informasjon skrives på tre språk: norsk, engelsk og polsk. Allmøtene holdes på engelsk, men tolkes til polsk.

- Innleie av personell gjør oss mer fleksible i tider med stort behov for bemanning. Verftsindustrien er en bransje som svinger sterkt. Det er ikke all kompetanse vi trenger å bygge selv. Innleid personell gjør oss i stand til å håndtere de store toppene. Men det er ikke nok folk i landet vårt. Derfor måtte vi ut av Norge for å hente inn arbeidskraft. Det er gledelig å ha så utrolig mange nasjonaliteter her, sier May Wenche Hammert, administrerende direktør ved Aker Kværner Egersund.

Brakkebyen
Aker Kværner Egersund har 576 personer boende i brakkeleir like ved verftet. Kulturkonflikter har direktøren ikke merket noe til, men språk kan være en utfordring. Kommunikasjonen har delvis foregått på engelsk.

- Nå får vi flere og flere tolker. Det er ikke alltid så enkelt for en nordmann heller å plutselig skulle lede møter på engelsk. Ulike land har forskjellige måter å jobbe på. Mens det er vanlig å ha frihet under ansvar i Norge, kan folk fra andre land være vant til å utføre det de får beskjed om. Dette har ikke medført de store problemene, men har vært en lærerik prosess for oss alle, sier Hammert.

Filippinske ingeniører
De aller fleste innleide kommer fra EØS-området, men det gjelder ikke alle. Aker Kværner Egersund har for tiden 23 filippinere i arbeid. Mange av dem er sivilingeniører. En av dem, Emil de Jesus, har kone og en tre måneder gammel datter boende i hjemlandet.

- Jeg var hjemme da hun ble født. Selvsagt savner jeg dem. Jeg prøver å reise hjem på besøk to ganger i året. Hvis jeg blir i Norge lenge, vil jeg prøve å få dem hit, sier han.

Kollega Joselito Madi sier at arbeidsmiljøet i Norge er bedre enn i mange andre land. Han og de andre filippinerne ved verftet har arbeidserfaring fra blant annet Japan, Malaysia, Singapore og Midtøsten.

- Noen kulturkonflikter har vi ikke merket, men vi har reist mye og er vant til å jobbe i forskjellige land, sier han.

- Så vi blir gjerne her. Filippinene er ikke noe alternativ. Lønnen der er ikke til å leve av, sier Emil de Jesus.

Stramt arbeidsmarked
Per Johansen, leder for HR og administrasjon, sier at innleie av ingeniører fra Filippinene begynte nokså tilfeldig.

- Vi fikk først inn en filippiner via et konsulentfirma. Vi var veldig fornøyd med arbeidet hans – og deretter leide vi inn en kjenning av ham. Etterpå har jungeltelegrafen gått, og vi har leid inn stadig flere. Nå vurderer vi om vi skal ansette noen direkte. De aller fleste av dem som er her i dag har høye formelle kvalifikasjoner, sier han og forteller at verftet forsøker å rekruttere flere medarbeidere, både ingeniører og fagansatte.

- Til sammen kunne vi tenke oss å ansette mellom 60 og 70 personer i år, men vi vet at vi ikke klarer det. Til tross for at vi arbeider hardt med rekruttering, greier vi ikke å få tak i så mange ansatte som vi ønsker oss. Dette er en utfordring for hele bransjen, sier han.

Johansen peker på at arbeidsmarkedet har endret seg radikalt de siste par årene. I topp­året 2002 arbeidet rundt 2000 personer ved verftet – men den gang var det mindre behov for overnatting enn det er i dag.

- Den lokale tilknytningen til arbeidsmarkedet vi hadde tidligere, er ikke der lengre. I løpet av et par år er situasjonen snudd på hodet. Nå må vi hente inn folk fra andre land. Det nytter ikke å sitte på et personalkontor og vente på jobbsøknadene. Vi må være mye mer aktive enn før og møte folk allerede mens de går på videregående skole, høyskoler og universitet sier Johansen.

Utenlandske arbeidere

De aller fleste utenlandske medarbeiderne kommer fra EØS-området, men ikke alle. For tiden er 23 filippinere i arbeid hos Aker Kværner Egersund. Mange av dem er sivilingeniører. Fra venstre: Rommel Peralta, Emil de Jesus, Jun-Jun Lomotan, Milano Ledesma, Joselito Madi og Whellem de la Torre.

 

Les også:

Avhengig av arbeidskraft utenfra

Dette er PIAF

 

Her kan du lese mer om noen av utfordringene og hvordan de kan løses:

 

Oppdatert: 04.09.2009