Justering av skriftstørrelse

Hold Ctrl-tasten (PC) eller Cmd-tasten (MAC) nede og trykk på "+" for å forstørre eller "-" for å forminske.

Forskere hedret med IOR-pris

07.06.2011 Professor Tor Austad ved Universitetet i Stavanger og forskningssenteret Corec er hedret med Oljedirektoratets IOR-pris for sitt arbeid med å få ut mer olje fra krittreservoarer.

 
Foto: Astri Sivertsen

Corec-leder Sigmund Stokka (til venstre) og professor Tor Austad fikk IOR-prisen fra oljedirektør Bente Nyland. (foto: Astri Sivertsen)


”Årets pristildeling er en anerkjennelse av en krevende og kontinuerlig forskningsinnsats for å øke oljeutvinningen,” sa oljedirektør Bente Nyland da hun overrakte prisen på Norsk petroleumsforenings konferanse om reservoarstyring i Stavanger i dag, 7. juni.

Vinnerne har bidratt til å øke kunnskapen om oljereservoarene som ligger i krittbergartene i den sørlige delen av Nordsjøen, og økt forståelsen av hvordan immobil olje kan produseres, la Nyland til.

”Dette er en stor ære. Når du har jobbet i 15 år med dette, er det veldig kjekt å få denne anerkjennelsen,” sier Tor Austad.

Han er professor i reservoarkjemi ved Universitetet i Stavanger, og har lenge forsket på kjemiske metoder for forbedret oljeutvinning, og spesielt med den kjemiske forståelsen av hvorfor sjøvann er så effektivt i karbonatreservoarer.

”Sjøvannsinjeksjon har sørget for en dramatisk økning av oljeutvinningen på Ekofisk. Uten denne metoden ville utvinningsgraden ligget rundt 30 prosent og ikke 50-55 prosent, som den gjør idag,” sier Austad.

På verdensbasis ligger utvinningsgraden fra karbonatfelt godt under 30 prosent. Kunnskapen som forskningsmiljøet i Stavanger sitter på, er derfor svært etterspurt blant annet i Saudi-Arabia, forteller han.

”Prisen er en anerkjennelse av forskningsinnsatsen vår. Vi har jobbet hardt for dette siden 2002,” sier Corec-leder Sigmund Stokka.

Senteret er et samarbeid mellom Universitetet i Stavanger, forskningsstiftelsen IRIS og ConocoPhillips. Sistnevnte er operatør i Ekofisk-området, som hovedsakelig består av krittreservoarer. Senteret ble opprettet for å øke oljeutvinningen herfra, og fra andre felt med tilsvarende reservoarer.

Stokka berømmer ConocoPhillips, som med sitt bidrag på 10 millioner kroner i året har sørget for langsiktighet og stabilitet i forskningen. Selskapet har også åpnet for å ta inn andre operatører i prosjektet, slik at Corec i år har et budsjett på 24 millioner kroner.

Prosjektet planlegger for en ny niårsperiode fra høsten, hvor de vil fortsette arbeidet med å forstå vanninjeksjon bedre, og også se på bruk av CO2-injeksjon og mikrobiell utvinning fra karbonatfelt.


Kontaktperson i Oljedirektoratet
Eldbjørg Vaage Melberg, tlf 51 87 61 00

 

Oppdatert: 07.06.2011