Oljedirektoratet

Oppdatert havhest

22.02.2011 Oljedirektoratet er stolte av logoen, en havhest under kongelig bøylekrone. Oljedirektoratets styre fastsatte den 6. august 1975 hvordan Oljedirektoratets logo skulle se ut. Deretter ble den godkjent av Industridepartementet 27. november 1975.

 

 

I forbindelse med at Oljedirektoratet i januar 2011 flyttet inn i nytt bygg, framstår også havhesten og kronen i ny utgave. Tilpasningene er små, og den opprinnelige logoen er godt i varetatt.

Bakgrunnen for endringen er at logoen hadde svært mange detaljer, og at en mindre modernisering ville gjøre den bedre tilpasset til dagens bruk, blant annet på nettet.

ODs logo er utarbeidet av førstearkivar Halvard Trætteberg, som var en av Norges fremste heraldikere. Han ga denne begrunnelsen for valg av motiv:

”Emblemet må inneholde kongekronen som tegn på statsmyndighet og under den en figur som tegn for direktoratets fag- og virkeområde. Figuren må ha en slik verdighetskarakter at den tåler å stå under en kongekrone, og være av en slik art at den kan tegnes som et rytmisk ornament som slutter seg til kongekronens rytmikk. Den må også kunne tegnes slik at den er tydelig i alle størrelser (og materialer). Til disse krav er havhesten egnet.

Havhesten, hippokentauren, er Neptuns hest. Neptun er havets herre. Han hadde skapt hesterasen på landjorden (i konkurranse med Athene som skapte oljetreet), og han skapte havhesten med forpart som hest med svømmeføtter (eller hover) og bakpart som en fiskeaktig sjøorm med fiskestjert. Med veldige havhester som forspann pløyer Neptun havet. Han er i makt nær jevnbyrdig med himmelguden Zeus – Jupiter: Neptun bor i sitt palass på havets bunn: men hans makt gjelder ikke bare havet og havbunnen med dens skatter, han hersker også over flodene og det som er under jordoverflaten. Han er jordskjelvets gud og er herre over hulninger og rom i jordens dyp.

Når jeg har valgt Neptunhesten som utrykk for Oljedirektoratet, er det ment som en bevisst parallell til den firbente energi- og lyshest som er Norges Vassdrags- og Elektrisitetsvesens emblem av 1956. Jeg tok den gang hestemodellen fra mine tegninger fra 1942 til fasaden på Oslo Rådhus hvor to hester danner utstrålingen fra solen og uttrykk for nyskapt energi. Denne ide videreføres nå i den ”oljehest” som jeg foreslår for Oljedirektoratet, et uttrykk for energi fra Neptuns rike og et uttrykk for herskermakt siden den skal representere direktoratet.”

 

Hallvard Trætteberg

Hallvard Trætteberg er kjent som skaperen av moderne offentlig heraldikk i Norge. Han utformet dagens utgave av riksvåpenet og tegnet tallrike kommunevåpen og merker for statlige organer. Hans oppfatning om korrekt heraldikk har vært normsettende langt utover hans egen produksjon. Trætteberg var i en årrekke Norges fremste fagmann i heraldikk. I 1924 ble han ansatt i Riksarkivet, og fra 1940 var han førstearkivar og sakkyndig i heraldikk for konge, regjering, departementer, kirken, Den Kongelige Mynt, forsvaret, fylkeskommuner og kommuner. Etter at han sluttet i Riksarkivet, fortsatte han å ta oppdrag som tegner. Han er opphavsmann til neste 50 våpen for norske kommuner og fylkeskommuner.

 

Oppdatert: 22.02.2011

Siste nyheter

Produksjonstal mars 2024
19.04.2024 Førebels produksjonstal i mars 2024 viser ein gjennomsnittleg dagsproduksjon på 2 086 000 fat olje, NGL og kondensat.
Sokkeldirektoratet publiserer nye dyphavsdata
17.04.2024 Sokkeldirektoratet offentliggjorde i juni 2022 data innsamlet fram til 2022. Nå frigis dyphavsdata samlet inn fra 2022 til 2024.
Fremtiden i Barentshavet er her nå
17.04.2024 Johan Castberg-skipet er snart på vei nordover. Med det på plass er det etter planen tre felt i produksjon i Barentshavet innen utgangen av året.
Oljefunn i Nordsjøen
17.04.2024 Vår Energi har gjort et oljefunn i «Ringhorne Nord» (brønn 25/8-23 S og 25/8-23 A & B), nord for feltet Ringhorne Øst, 200 kilometer nordvest for Stavanger.
Inngår samarbeid med Grønland og Danmark om havbunnsmineraler
15.04.2024 Samarbeidet gjelder en intensjonsavtale som skal øke kunnskapen om havbunnsmineraler.
Vi trenger flere reservoaringeniører
12.04.2024 Vi søker etter senior reservoaringeniør/reservoaringeniører til å arbeide med utvinningstillatelser i lete-, utbyggings- og driftsfasen.
Vil du jobbe som kommunikasjonsrådgiver hos oss?
10.04.2024 Vi har nå ledig stilling som kommunikasjonsrådgiver. I jobben bidrar du til at fakta, analyser og kunnskap om ressursene og mulighetene på norsk sokkel når fram til ulike målgrupper.
Ledig stilling som petroleumsøkonom
09.04.2024 Vi har nå ledig stilling som petroleumsøkonom. I jobben bidrar du i vårt viktige analysearbeid som skal sikre at ressursene på norsk sokkel utnyttes best mulig og bidrar til verdiskaping for samfunnet.
Boreløyve for brønnbane 35/11-27 S
03.04.2024 Sokkeldirektoratet har gitt Wintershall Dea Norge AS boreløyve for brønnbane 35/11-27 S i utvinningsløyve 248, jf. ressursforskrifta paragraf 13.
Havbunnsmineraler steg for steg
25.03.2024 Havbunnsmineraler representerer en ny og spennende mulighet for Norge. Vi kan bli et foregangsland – slik vi har vært det innen olje- og gassnæringen, både innen forvaltning av ressurser og utvikling av teknologi.