Justering av skriftstørrelse

Hold Ctrl-tasten (PC) eller Cmd-tasten (MAC) nede og trykk på "+" for å forstørre eller "-" for å forminske.

Seismikkinnsamling i Barentshavet øst avsluttet

14.09.2011 Oljedirektoratets (ODs) seismikkinnsamling i den nye norske delen av Barentshavet ble avsluttet rundt midnatt 14. september.

Innsamlingen har pågått siden midnatt 8. juli, etter at den nye delelinjeavtalen i Barentshavet mellom Norge og Russland var endelig godkjent.

Det er første gang norske petroleumsmyndigheter har gjennomført en systematisk datainnsamling i dette havområdet, sier Sissel Eriksen, ODs direktør med ansvar for letevirksomhet.

På 1970-tallet ble det samlet inn noe seismikk i området, men etter avtale med russerne har det ikke vært petroleumsaktivitet i her før nå i sommer.

Seismikkselskapet PGS har gjennomført en 2D-innsamling på oppdrag fra OD med fartøyet R.V. Harrier Explorer. 2D-seismikk innebærer at fartøyet tauer én lang lyttekabel på 8100 meter. De seismiske linjene er innsamlet i et 5 x 15 kilometer systematisk grid.

OD har benyttet PGS sin GeoStreamer-teknologi til dette oppdraget. Dette er en ny teknologi som blant annet kjennetegnes ved at lyttekabelen taues noe dypere i vannet enn ved konvensjonell innsamling. Dermed tåler den større bølgehøyde og innsamlingen blir mindre vær avhengig og følgelig mer effektiv.

Innsamlingen i sommer har vært svært effektiv. Det har vært minimalt nedtid som følge av dårlig vær. I alt er det samlet inn 11.500 linjekilometer seismikk.

Det betyr at vi har fått samlet inn i henhold til planene våre, sier en fornøyd Sissel Eriksen.

Hun påpeker at det er et svært stort havområde som nå er kartlagt. Planen er å fortsette innsamlingen neste sommer.  

Da regner vi at området skal være tilstrekkelig kartlagt til at vi kan mene noe om ressursene i dette nye norske området.

 

Kontaktperson i Oljedirektoratet
Eldbjørg Vaage Melberg, tlf 51 87 61 00

 

 

Oppdatert: 14.09.2011