Justering av skriftstørrelse

Hold Ctrl-tasten (PC) eller Cmd-tasten (MAC) nede og trykk på "+" for å forstørre eller "-" for å forminske.

Seismikkstart i Barentshavet øst 8. juli

08.07.2011 Like etter midnatt 8. juli startet Oljedirektoratets seismikkinnsamling i Norges nye havområde i Barentshavet.

Det er PGS som gjennomfører innsamlingen på vegne av OD med fartøyet R.V. Harrier Explorer.

Det er første gang dette området blir systematisk kartlagt. Seismikkinnsamlingen skal vare fram til første halvdel av september 2011 med muligheter for et par ukers forlengelse. Innsamlingen skjer med 2D-seismikk. Det vil si at det er festet én lang lyttekabel til fartøyet. Denne kabelen er 8100 meter lang. De seismiske linjene har varierende avstand – fra 5 til 15 kilometer.

Det er et stort havområde som skal kartlegges, forteller geofysiker og prosjektkoordinator Lars Jensen i OD. Vi planlegger å sluttføre innsamling av seismikk neste sommer, slik at resultatene kan være klar i våren 2013.

Datainnsamlingen skal skje med PGS' GeoStreamer teknologi. Dette er en ny teknologi for seismisk innsamling som blant annet kjennetegnes ved at lyttekabelen taues noe dypere i vannet enn ved konvensjonell seismikk. Dermed tåler den større bølgehøyde og innsamlingen blir mindre væravhengig og følgelig mer effektiv.

Harrier Explorer kommer fra Jan Mayen, der fartøyet har samlet seismikk for OD i ca. 3½ uke. Lars Jensen er så langt godt fornøyd med GeoStreamer teknologien, og forteller at innsamlingen der har gått svært bra og uten avbrudd på grunn av vær.

Innsamlingen starter med 5 SSØ-NNV linjer. Deretter er det planen å samle noen linjer i nord-sør-retning for på denne måten å kunne gjøre seg fredig med den sørligste delen av området først.

Det vil gå ut daglige meldinger fra Vardø radio som oppgir posisjonen til seismikkfartøyet 24 timer fram i tid.


Kontaktperson i Oljedirektoratet
Eldbjørg Vaage Melberg, tlf 51 87 61 00

 

Kart

 

Oppdatert: 08.07.2011