Justering av skriftstørrelse

Hold Ctrl-tasten (PC) eller Cmd-tasten (MAC) nede og trykk på "+" for å forstørre eller "-" for å forminske.

Brøggerprisen 2015

12.01.2015 Fridtjof Riis (f. 1954) er tildelt Brøggerprisen for 2015. Riis får prisen for å ha bidratt på høyt faglig nivå til norsk geologi og geovitenskap generelt.

Fridtjof Riis

Fridtjof Riis


Fridtjof Riis er seniorgeolog i Oljedirektoratet. Han er utdannet ved Universitetet i Oslo og Stanford University.

Brøggerprisen (Norsk geologisk forenings hederspris) er oppkalt etter professor W. C. Brøgger, en av Norges fremste geologer og samfunnsvitere. Riis mottok prisen under Vinterkonferansen i Stavanger i dag, 12. januar.

«Å forberede seg på å motta en slik anerkjennelse er umulig,» sier en engasjert Fridtjof Riis.

«Dette hadde ikke vært mulig uten et godt samarbeid med andre. Det er gjennom samarbeid at man får til gode ting.

Riis er en sjelden geolog med like stor sans for matematikk og fysikk, planter og dyreliv som geologi. Han har drevet omfattende og prisbelønt populær fagformidling, og han har vært mentor for en rekke geologer, heter det i begrunnelsen for tildelingen.

Fridtjof Riis innsats omfavner blant annet arbeider på fastlandet og på norsk sokkel. Arbeidet hans innen regionale modeller for heving og erosjon er banebrytende. Han har bidratt til ny forståelse for hvordan Norge ble utsatt for storskala landheving i kenozoikum æra, og med det en bedre forståelse for sokkelgeologien og petroleumssystemene.

Han har også arbeidet med bassengmodellering, kenosoisk stratigrafi på sokkelen, havbunnsstabilitet i Storegga rasområde og deponering av CO2. I dag arbeider han blant annet med segmentering av petroleumsfelt med hensyn til trykk og strømningsegenskaper.

60-åringen har også funnet et krater. Hans teori om meteorittnedslag ved Ritland i Hjelmeland ble bekreftet i 2008 da sjokk-kvarts ble bekreftet som resultat av samarbeid med forskere fra Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo.

Oppdatert: 25.10.2018