Justering av skriftstørrelse

Hold Ctrl-tasten (PC) eller Cmd-tasten (MAC) nede og trykk på "+" for å forstørre eller "-" for å forminske.

Nybrottsarbeid om geologien i Barentshavet

12.01.2015 Oljedirektoratet har gjort undersøkelser som kaster nytt lys over geologien på Svalbard og det nordlige Barentshavet.

Det har lenge vært en hypotese at sand og skifer avsatt rundt Svalbard stammer fra et tidligere mikrokontinent i nord – et slags sunket Atlantis kalt Crockerland.

Oljedirektoratets undersøkelser viser at dette ikke er tilfelle. 

«Det er ingenting som tyder på at det har vært noe Atlantis i nord,» sier geolog og prosjektkoordinator Bjørn Anders Lundschien i OD.

Startskuddet for denne nye erkjennelsen kom da direktoratet gjennomførte grunne boringer utenfor Kong Karls Land i 2005. De var antatt å påvise grensen mellom de geologiske periodene perm og trias, som ligger om lag 250 millioner år tilbake i tid. Imidlertid viste den seg å være grensen mellom-trias og sein-trias, som dateres cirka 229 millioner år tilbake.

«Det var en bom på cirka 20 millioner år. Altså måtte det være noe galt med de rådende modellene,» sier Lundschien.

I stedet for å komme fra nord, har sanden beveget seg nordover fra sydøst – helt fra høydedrag og fjellkjeder i Ural i Russland.

I samarbeid med forskningsinstitusjoner i Norge, Russland, Polen og Storbritannia, har Oljedirektoratet samlet inn og analysert informasjon fra flere feltekspedisjoner på og rundt Svalbard siden 2006.

Data fra feltarbeidet blir nå presentert og diskutert i NPD bulletin nr. 11. Den kan lastes ned her, eller bestilles i trykt utgave.

Oppdatert: 20.01.2015