Oljedirektoratet

IOR-prisen til rettighetshaverne i Åsgard

30.08.2016 Oljedirektoratets pris for økt utvinning 2016 tildeles rettighetshaverne i Åsgard-feltet i Norskehavet.

Prisen gis for løsningen med gasskompresjon på havbunnen – noe som gir nærmere 50 millioner standard kubikkmeter (306 millioner fat o.e) gass og kondensat i gevinst.

I begrunnelsen heter det at Åsgard gasskompresjon i Norskehavet er et resultat av langvarig innsats fra modige ledere og entusiastiske ingeniører. Rettighetshaverne – Statoil (operatør, 34,57 prosent), Petoro (35,69), Eni (14,82), Total (7,68) og ExxonMobil (7,24) – har vist evne til å stå løpet helt ut fra idé til beslutning og iverksetting.

Kompressoren ble satt i produksjon den 16. oktober 2015 og er den første av sitt slag i verden.

Anlegget står på 300 meters havdyp, og er på størrelse med en fotballbane. Gassen hentes opp fra reservoarer 2500 meter ned i undergrunnen.

Idéen ble sådd for mer enn 20 år siden. Utprøving av havbunnsinstallasjoner på feltene Draugen, Troll, Tordis og Tyrihans i perioden 1994 til 2009 har vært viktige steg fram mot denne banebrytende teknologien.

Utviklingen har skjedd i et nært og tillitsfullt samarbeid mellom oljeselskap og flere leverandører som har konkurrert om oppdragene.

«Et slikt samarbeid er spesielt viktig i dagens krevende situasjon for næringen. Vi må etterstrebe å opprettholde norsk sokkels verdensledende leverandørklynge,» sa oljedirektør Bente Nyland under utdeling av prisen på åpningsarrangementet på ONS 2016 i Stavanger.

Hun sender ut et signal til næringen om ikke å kutte kostnadene så mye at det blir umulig for Norges olje- og gassindustri å fortsatt gjøre teknologisprang i verdensklasse: «Vi i Oljedirektoratet vil gjerne utfordre flere aktører til å få til slikt samarbeid.»

Åsgard havbunnskompresjon er ikke bare et viktig bidrag for å øke utvinningen fra feltet – teknologien gir også muligheter for å øke utvinningen av olje og gass fra andre felt på norsk sokkel.

Havbunnsprosessering, og gasskompresjon spesielt, gjør det enklere å utvikle felt på dypt vann og i områder langt fra infrastruktur.

Gasskompresjon på havbunnen på Åsgard skal gi 49 millioner standard kubikkmeter (Sm3) gass og kondensat – tilsvarende 306 millioner oljeekvivalenter. Gassen og kondensatet kommer fra reservoarene Midgard og Mikkel.

Utvinningsgraden på Midgard er ventet å øke fra 71 til 86 prosent, og fra 46 til 68 prosent på Mikkel.

 

Åsgard havbunnskompresjon

Åsgard havbunnskompresjon startet 16. oktober i 2015 og anlegget er det første av sitt slag i verden.
Totalt er 22 moduler installert og koblet opp.

 

Nyland minner om at det inngår i selskapenes arbeidsforpliktelse å forsøke å utvinne alle økonomiske ressurser: «Det skjer selvsagt ikke uten risiko, og vi bejubler derfor utvikling av teknologi og pilotforsøk. Når vi ser at det lykkes, slik som i tilfellet Åsgard, må vi berømme oppfinnsomheten og motet selskapene har vist. De har tatt en investeringsrisiko, og nå kommer belønningen.»

Hun tror et slikt prosjekt ville hatt en trangere fødsel i dagens kostnads- og oljeprisregime: «Samtidig viser dette at et felts lønnsomhet gjøres opp når det stenger ned, og ikke av dagens olje- og gasspriser.»

Søknad om godkjenning av endret plan for utbygging og drift ble sendt til Olje- og energidepartementet den 16. august 2011. Søknaden ble godkjent i Stortinget 27. mars 2012.

Myndighetene har også bidratt gjennom støtte til grunnforskning og Demo 2000s støtte til uttesting av havbunns gasskompresjon tidlig på 2000-tallet.

Teknologiprosjektet har vært krevende. Statoil begynte å teste teknologien ved K-lab på Kårstø allerede i 2008, hvor det prøvde ut en fullskalamodell under vann. De viktigste kvalifiseringsområdene har vært kraftforsyning til kompressorene, motor til kompressorene og kontrollsystemene. I tillegg har utviklingen av installasjonssystemet for modulene vært sentralt.

Vinnerene av IOR-prisen (foto: Arne Bjørøen)

Vinnerene av IOR-prisen
(foto: Arne Bjørøen)

Oppdatert: 12.01.2017

Siste nyheter

Inngår samarbeid med Grønland og Danmark om havbunnsmineraler
15.04.2024 Samarbeidet gjelder en intensjonsavtale som skal øke kunnskapen om havbunnsmineraler.
Vi trenger flere reservoaringeniører
12.04.2024 Vi søker etter senior reservoaringeniør/reservoaringeniører til å arbeide med utvinningstillatelser i lete-, utbyggings- og driftsfasen.
Vil du jobbe som kommunikasjonsrådgiver hos oss?
10.04.2024 Vi har nå ledig stilling som kommunikasjonsrådgiver. I jobben bidrar du til at fakta, analyser og kunnskap om ressursene og mulighetene på norsk sokkel når fram til ulike målgrupper.
Ledig stilling som petroleumsøkonom
09.04.2024 Vi har nå ledig stilling som petroleumsøkonom. I jobben bidrar du i vårt viktige analysearbeid som skal sikre at ressursene på norsk sokkel utnyttes best mulig og bidrar til verdiskaping for samfunnet.
Boreløyve for brønnbane 35/11-27 S
03.04.2024 Sokkeldirektoratet har gitt Wintershall Dea Norge AS boreløyve for brønnbane 35/11-27 S i utvinningsløyve 248, jf. ressursforskrifta paragraf 13.
Havbunnsmineraler steg for steg
25.03.2024 Havbunnsmineraler representerer en ny og spennende mulighet for Norge. Vi kan bli et foregangsland – slik vi har vært det innen olje- og gassnæringen, både innen forvaltning av ressurser og utvikling av teknologi.
Boreløyve for brønn 24/6-5
25.03.2024 Sokkeldirektoratet har gitt Aker BP ASA boreløyve for brønn 24/6-5 i utvinningsløyve 203, jf. ressursforskrifta paragraf 13.
Vi har nå to ledige stillingar
22.03.2024 Den eine ledige stillinga er IT-prosjektleiar og den andre er underdirektør for økonomi og fellestenester. Begge stillingane er ved hovudkontoret vårt i Stavanger.
Meld deg på Teknologidagen 2024
22.03.2024 Nå er et svært spennende program med foredrag fra en rekke selskaper klart for Teknologidagen 6. juni.
Næringen gir Sokkeldirektoratet godt skussmål
21.03.2024 Nesten alle ledere i petroleumsnæringen vurderer at Sokkeldirektoratet når målet om å bidra til størst mulig verdier for samfunnet fra olje- og gassnæringen. Dette er blant resultatene i en stor brukerundersøkelse vi har fått utført.