Oljedirektoratet

Klart for oppstart av Aasta Hansteen

31.08.2018 Oljedirektoratet har gitt samtykke til oppstart for Aasta Hansteen-innretningen i Norskehavet. Operatør Equinor planlegger oppstart i løpet av høsten 2018.

Samtykket til oppstart av Aasta Hansteen gis til rettighetshaverne i utvinningstillatelsene (PL) 218 og 218 B.

Aasta Hansteen ligger omtrent 320 kilometer vest for Bodø. Vanndypet i området er 1270 meter. Feltet er bygget ut med en SPAR-plattform (en flytende installasjon med et vertikalt sylindrisk skrog som er forankret til havbunnen).

Aasta Hansteen-feltet setter mange rekorder. Aldri før har det blitt installert utstyr på nesten 1 300 meters dyp på norsk sokkel. SPAR-plattformen er den første i Norge i sitt slag, og den største i verden med sine 70 000 tonn. Det er også den første i verden med kondensatlagertank.

To havbunnsrammer med fire slisser hver og to havbunnsrammer med én slisse hver (satellitt) er plassert på havbunnen. Boring av brønner på feltet er godt i gang, og det skal bores til sammen åtte produksjonsbrønner.

Investeringskostnadene for utbyggingen av feltet er forventet å bli ca. 37,5 milliarder NOK noe som er innenfor usikkerhetsspennet gitt i Plan for utbygging og drift (PUD).
Funnet Snefrid Nord som ble gjort i 2015 i PL 218, er i etterkant av PUD inkludert i Aasta Hansteen-utbyggingen, og har en forventet investeringskostnad på i underkant av 1 mrd. NOK.

Equinor anslår forventede utvinnbare reserver for Aasta Hansteen, inklusive Snefrid Nord til 55,6 milliarder standard kubikkmeter (Sm3) gass og 0,6 million Sm3 kondensat. Gass fra Aasta Hansteen skal transporteres i Polarled-rørledningen til Nyhamna-terminalen for videre eksport til UK. Produsert kondensat skal lastes på tankskip og fraktes til markedet.

 - Oppstart av Aasta Hansteen åpner for gassproduksjon fra en helt ny provins i nordlige Norskehavet. I etterkant av at prosjektet ble godkjent i Stortinget (2013) er det allerede gjort flere interessante funn i området, sier Kalmar Ildstad, underdirektør for Utbygging og drift i Norskehavet.

- En utvikling av disse ressursene vil naturlig benytte Aasta Hansteen innretningen for gassprosessering og transport. Produksjonen fra Aasta Hansteen-feltet og andre funn i området vil derfor bidra til å sikre en langsiktig gasseksport fra norsk sokkel fremover, legger han til.

Bilde av Aasta Hansteen

Aasta Hansteen (foto: Equinor).

Oppdatert: 31.08.2018

Siste nyheter

Inngår samarbeid med Grønland og Danmark om havbunnsmineraler
15.04.2024 Samarbeidet gjelder en intensjonsavtale som skal øke kunnskapen om havbunnsmineraler.
Vi trenger flere reservoaringeniører
12.04.2024 Vi søker etter senior reservoaringeniør/reservoaringeniører til å arbeide med utvinningstillatelser i lete-, utbyggings- og driftsfasen.
Vil du jobbe som kommunikasjonsrådgiver hos oss?
10.04.2024 Vi har nå ledig stilling som kommunikasjonsrådgiver. I jobben bidrar du til at fakta, analyser og kunnskap om ressursene og mulighetene på norsk sokkel når fram til ulike målgrupper.
Ledig stilling som petroleumsøkonom
09.04.2024 Vi har nå ledig stilling som petroleumsøkonom. I jobben bidrar du i vårt viktige analysearbeid som skal sikre at ressursene på norsk sokkel utnyttes best mulig og bidrar til verdiskaping for samfunnet.
Boreløyve for brønnbane 35/11-27 S
03.04.2024 Sokkeldirektoratet har gitt Wintershall Dea Norge AS boreløyve for brønnbane 35/11-27 S i utvinningsløyve 248, jf. ressursforskrifta paragraf 13.
Havbunnsmineraler steg for steg
25.03.2024 Havbunnsmineraler representerer en ny og spennende mulighet for Norge. Vi kan bli et foregangsland – slik vi har vært det innen olje- og gassnæringen, både innen forvaltning av ressurser og utvikling av teknologi.
Boreløyve for brønn 24/6-5
25.03.2024 Sokkeldirektoratet har gitt Aker BP ASA boreløyve for brønn 24/6-5 i utvinningsløyve 203, jf. ressursforskrifta paragraf 13.
Vi har nå to ledige stillingar
22.03.2024 Den eine ledige stillinga er IT-prosjektleiar og den andre er underdirektør for økonomi og fellestenester. Begge stillingane er ved hovudkontoret vårt i Stavanger.
Meld deg på Teknologidagen 2024
22.03.2024 Nå er et svært spennende program med foredrag fra en rekke selskaper klart for Teknologidagen 6. juni.
Næringen gir Sokkeldirektoratet godt skussmål
21.03.2024 Nesten alle ledere i petroleumsnæringen vurderer at Sokkeldirektoratet når målet om å bidra til størst mulig verdier for samfunnet fra olje- og gassnæringen. Dette er blant resultatene i en stor brukerundersøkelse vi har fått utført.