Leverte utbyggingsplan for Nova

16.05.2018 Rettighetshaverne med operatør Wintershall i spissen, leverte onsdag en plan for utbygging og drift (PUD) av oljefeltet Nova (tidligere «Skarfjell») i Nordsjøen. Utbyggingskostnadene er beregnet til 9,9 milliarder kroner.

Nova er en havbunnsutbygging som skal knyttes opp mot Gjøa-innretningen via rørledninger. Neptune er operatør for Gjøa. Nova ligger 17 kilometer sørvest for Gjøa og cirka 50 kilometer fra Florø.

Planen er å starte produksjonen i september 2021. Forventede utvinnbare reserver er om lag 12,2 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter (77 millioner fat).

Utbyggingsløsningen består av to havbunnsrammer med tre produksjonsbrønner samt tre vanninjeksjonsbrønner. Feltet bygges ut med fleksibilitet til nok en bunnramme á fire brønner.

Utbyggingen omfatter en ny modul på Gjøa som utgjør rundt to milliarder kroner av de totale utbyggingskostnadene. Gjøa er allerede tilrettelagt for tredjeparts-tilknytning.

Gjøa skal også levere løftegass til feltet og vanninjeksjon for trykkstøtte. Nova-feltet skal forsynes med kraft fra land via Gjøa-plattformen.

Nova ble påvist i 2012. Utvinningstillatelsen ble tildelt i 2007 som en del av TFO-runden 2006 – Tildeling i forhåndsdefinerte områder.

Rettighetshaverne i Nova (PL 418) er Wintershall (operatør 35 prosent), Spirit (20), Capricorn (20), Edison (15) og DEA (10).

Oljedirektoratet har gjort egne studier og vært en pådriver for bruk av vanninjeksjon på Nova. Dette for å sikre optimal utnyttelse av oljeressursene.

 

Nova er en havbunnsutbygging som knyttes opp mot Gjøa-innretningen i Nordsjøen. (illustrasjon: Wintershall)

Nova er en havbunnsutbygging som knyttes opp mot Gjøa-innretningen i Nordsjøen.
(illustrasjon: Wintershall)

Oppdatert: 16.05.2018