Oljedirektoratet

Nye mineralforekomster i dyphavet

11.09.2018 Oljedirektoratet har nettopp avsluttet et vellykket tre-ukers datainnsamlingstokt på Mohnsryggen vest i Norskehavet.

Mohnsryggen er en spredningsrygg som skiller mellom to oseaniske plater, og formålet med toktet var å undersøke om det kunne finnes forekomster av mineralressurser i dette området.

Kartleggingen viser at OD har identifisert et stort område med sulfidmineraler som ikke er kjent fra tidligere. Her kan det finnes viktige industrimetaller som kobber, sink, kobolt, nikkel, vanadium, wolfram og sølv.

Oljedirektoratet har fått i oppgave å påvise og kartlegge mineraler i dyphavet etter at Olje- og energidepartementet fikk forvaltningsansvaret for mineralforekomster på kontinentalsokkelen.

Under årets tokt har OD undersøkt et område på 90 km x 35 km sentralt over spredningsryggen der vanndypet varierer mellom 1200 og 3500 meter. Toktet ble gjennomført med fartøyet Seabed Worker, som eies av Swire Seabed AS.

Geolog Jan Stenløkk i OD deltok på toktet. Han forteller at kartleggingen ble utført med en autonom undervannsfarkost, Kongsberg Hugin AUV, som kartla havbunnen i lange korridorer, til sammen 750 kilometer. AUV’en var utstyrt med en rekke sensorer, blant annet bunnpenetrerende ekkolodd. Det ble også samlet inn multistråle batymetri, syntetisk apertur sonardata, magnetometri og spontan potensialfeltdata. AUV’en ble operert av Ocean Floor Geophysics.

«Områder der disse dataene indikerte mulige mineralforekomster ble undersøkt med en fjernstyrt undervannsfarkost, også kjent som ROV, og det ble samlet inn store mengder foto- og videomateriale. I tillegg er det samlet inn en rekke mineralprøver», forteller Stenløkk.

Sjøvannet trenger dypt ned i havbunnen, blir varmet opp til over 400 grader av underliggende magmakamre, og løser opp en rekke mineraler. Det varme vannet spyles ut på havbunnen igjen gjennom såkalte svarte skorsteiner («black smokers») der mineralene felles ut i kontakt med det kalde sjøvannet. Når magmakamrene flytter seg på grunn av spredningen mellom platene, stopper utspylingen av varmtvannet og skorsteinene faller sammen og blir til slutt grushauger på havbunnen.

Det nye området med sulfidmineraler som ble oppdaget inneholder mange slike grushauger og sammenraste skorsteiner, blant annet en 26m høy, ikke-aktiv «black smoker», i tillegg til noen aktive systemer. Mineralprøvene tatt fra disse grushaugene, vil nå bli gjenstand for en rekke analyser. I tillegg skal alle kartleggingsdata fra sensorene fra AUV’en bearbeides videre og tolkes.

Letedirektør Torgeir Stordal i Oljedirektoratet sier at myndighetene er svært godt fornøyd med resultatet av årets tokt, som er det første mineraltoktet operert av OD. «Det er gledelig at vi har funnet en helt ny forekomst. I tillegg har vi foretatt utprøvning av en rekke måle- og kartleggingsteknikker som vil komme til nytte i framtidige datainnsamlingstokt.»

Kartleggingsområdet (rød firkant) sentralt på Mohnsryggen i Norskehavet. Kartet viser også potensielle områder for havbunnsmineraler som sulfider og skorper.

Kartleggingsområdet (rød firkant) sentralt på Mohnsryggen i Norskehavet. Kartet viser også potensielle områder for havbunnsmineraler som sulfider og skorper.

 

Nedraste ikke-aktive skorsteiner (skjermbilde fra operasjonsrommet)

Nedraste ikke-aktive skorsteiner
(skjermbilde fra operasjonsrommet)

 

Sulfidmineraler som store fragmenter og grushauger (skjermbilde)  

Sulfidmineraler som store fragmenter og grushauger
(skjermbilde)

 

Syntetisk apertur sonardata over områder med aktive og inaktive skorsteiner (overdrevet vertikal skala)

Syntetisk apertur sonardata over områder med aktive og inaktive skorsteiner
(overdrevet vertikal skala)


Oppdatert: 11.09.2018

Siste nyheter

Brønn for datainnsamling på Wisting
22.04.2024 Equinor har avsluttet en avgrensningsbrønn (7324/7-4) på Wisting-funnet i Barentshavet. Hensikten var å samle inn data om reservoar og kappebergart, for å bruke i pågående evaluering og utbygging av funnet.
Produksjonstal mars 2024
19.04.2024 Førebels produksjonstal i mars 2024 viser ein gjennomsnittleg dagsproduksjon på 2 086 000 fat olje, NGL og kondensat.
Sokkeldirektoratet publiserer nye dyphavsdata
17.04.2024 Sokkeldirektoratet offentliggjorde i juni 2022 data innsamlet fram til 2022. Nå frigis dyphavsdata samlet inn fra 2022 til 2024.
Fremtiden i Barentshavet er her nå
17.04.2024 Johan Castberg-skipet er snart på vei nordover. Med det på plass er det etter planen tre felt i produksjon i Barentshavet innen utgangen av året.
Oljefunn i Nordsjøen
17.04.2024 Vår Energi har gjort et oljefunn i «Ringhorne Nord» (brønn 25/8-23 S og 25/8-23 A & B), nord for feltet Ringhorne Øst, 200 kilometer nordvest for Stavanger.
Inngår samarbeid med Grønland og Danmark om havbunnsmineraler
15.04.2024 Samarbeidet gjelder en intensjonsavtale som skal øke kunnskapen om havbunnsmineraler.
Vi trenger flere reservoaringeniører
12.04.2024 Vi søker etter senior reservoaringeniør/reservoaringeniører til å arbeide med utvinningstillatelser i lete-, utbyggings- og driftsfasen.
Vil du jobbe som kommunikasjonsrådgiver hos oss?
10.04.2024 Vi har nå ledig stilling som kommunikasjonsrådgiver. I jobben bidrar du til at fakta, analyser og kunnskap om ressursene og mulighetene på norsk sokkel når fram til ulike målgrupper.
Ledig stilling som petroleumsøkonom
09.04.2024 Vi har nå ledig stilling som petroleumsøkonom. I jobben bidrar du i vårt viktige analysearbeid som skal sikre at ressursene på norsk sokkel utnyttes best mulig og bidrar til verdiskaping for samfunnet.
Boreløyve for brønnbane 35/11-27 S
03.04.2024 Sokkeldirektoratet har gitt Wintershall Dea Norge AS boreløyve for brønnbane 35/11-27 S i utvinningsløyve 248, jf. ressursforskrifta paragraf 13.