Oljedirektoratet

Forsker Geir Evensen vinner pris for økt utvinning

Geir Evensen-Ingrid Solberg-SH-1920-1080

IOR-prisvinner Geir Evensen mottar gaver fra Ingrid Sølvberg. 

01.09.2020 For 16. gang delte Oljedirektoratet ut en pris for økt utvinning. Denne gang gikk IOR-prisen til forsker Geir Evensen ved forskningsinstituttet NORCE.

Prisen ble delt ut av oljedirektør Ingrid Sølvberg i forbindelse med ONS Digital.

De to andre finalistene var rettighetshaverne på Grane-feltet i Nordsjøen og oljeselskapet Lundin.

Evensen har gjennom mange år bidratt betydelig til utviklingen av en metode der man bruker mange reservoarmodeller parallelt til å beskrive usikkerheten i et reservoar. Teknologien er i utstrakt bruk blant olje- og gasselskapene på norsk sokkel.

– Det er en stor glede for meg å overrekke deg IOR-prisen 2020, Geir Evensen! Metoden du har utviklet fører til bedre grunnlag til å ta beslutninger, og dermed økt verdiskaping, sa Ingrid Sølvberg da hun overrakte prisen.

– Vi er veldig opptatt av nettopp verdiskaping. Mer lønnsom utvinning fra feltene fører til økte inntekter til statskassen, la hun til.

Viktig pris og verdig vinner

Det er blitt en tradisjon at Oljedirektoratet deler ut prisen for økt utvinning annen hvert år under ONS, og den ble delt ut første gang i 1998.

– IOR-prisen er viktig både for oss i Oljedirektoratet og for næringen. Det er en sentral oppgave for oss å være en pådriver for at alle lønnsomme ressurser i feltene på sokkelen utvinnes, sier Sølvberg.

I år kom det inn 24 forslag eller nomineringer til juryen. Forslagene kom fra både oljeselskaper og selskaper i leverandørindustrien. Juryen består av representanter fra de ulike fagområdene i Oljedirektoratet, som har gjort en grundig evalueringsjobb.

Bedre beskrivelse av reservoar

Prisvinner Evensen fant opp algoritmen Ensemble Kalman Filter (EnKF) i 1994, som seinere er blitt videreutviklet og brukt av flere internasjonale oljeselskap. På 2000-tallet var han sentral i implementeringen av metoden i Equinor.

– Metoden, som i Equinor kalles FMU (Fast Model Update), er en arbeidsflyt for reservoarmodellering der vi bruker mange modeller parallelt til å beskrive usikkerheten i reservoaret, forklarer Evensen.

– Vi kan også raskt oppdatere reservoarmodellene basert på observerte data. Det gir oss en bedre beskrivelse av usikkerhetene knyttet til reservoaret, som er nyttig når vi skal plassere brønner og utvikle dreneringsstrategier.

Forlenger levetid for brønner og felt

Økt utvinning handler ikke bare om den oljen og gassen som er enklest å produsere. Det handler like mye om å gjøre en ekstra innsats utover det som allerede er planlagt, så fremt det er lønnsomt for samfunnet.

De viktigste tiltakene for å øke utvinningen på norske felt har vist seg å være boring av flere brønner og injeksjon av vann, gass eller en kombinasjon av disse for å holde oppe trykket i reservoaret. Det er også en rekke andre tiltak for å forlenge levetiden på brønner og felt.

Feltene på norsk sokkel har en gjennomsnittlig oljeutvinningsgrad på ca. 48 prosent. Dette er en svært høy utvinningsgrad sammenlignet med andre land. Likevel betyr det også at litt mer enn halvparten av oljeressursene blir liggende igjen i bakken basert på dagens feltplaner.

Webinar: Diskuter økt oljeutvinning med finalistene

Tirsdag 29. september arrangerer Oljedirektoratet et webinar med alle de tre finalistene. Bli med og diskutér det videre arbeidet deres og hvordan deres arbeidsmetoder kan overføres til andre felt på norsk sokkel.

Sett av datoen, mer informasjon kommer.

Mer om vinneren og finalistene

Forskeren Geir Evensen 

Rettighetshaverne på Grane-feltet i Nordsjøen 

Oljeselskapet Lundin 

 

To damer i samtle mens to menn jobber i bakgrunnen.

Filmopptak til utdeling av IOR-prisen 2020: Oljedirektør Ingrid Sølvberg i samtale med Anne Blomberg fra ONS. Kamerateamet jobber i kulissene.

Se video med prisvinner Geir Evensen:

 

Oppdatert: 01.09.2020

Siste nyheter

Produksjonstal mars 2024
19.04.2024 Førebels produksjonstal i mars 2024 viser ein gjennomsnittleg dagsproduksjon på 2 086 000 fat olje, NGL og kondensat.
Sokkeldirektoratet publiserer nye dyphavsdata
17.04.2024 Sokkeldirektoratet offentliggjorde i juni 2022 data innsamlet fram til 2022. Nå frigis dyphavsdata samlet inn fra 2022 til 2024.
Fremtiden i Barentshavet er her nå
17.04.2024 Johan Castberg-skipet er snart på vei nordover. Med det på plass er det etter planen tre felt i produksjon i Barentshavet innen utgangen av året.
Oljefunn i Nordsjøen
17.04.2024 Vår Energi har gjort et oljefunn i «Ringhorne Nord» (brønn 25/8-23 S og 25/8-23 A & B), nord for feltet Ringhorne Øst, 200 kilometer nordvest for Stavanger.
Inngår samarbeid med Grønland og Danmark om havbunnsmineraler
15.04.2024 Samarbeidet gjelder en intensjonsavtale som skal øke kunnskapen om havbunnsmineraler.
Vi trenger flere reservoaringeniører
12.04.2024 Vi søker etter senior reservoaringeniør/reservoaringeniører til å arbeide med utvinningstillatelser i lete-, utbyggings- og driftsfasen.
Vil du jobbe som kommunikasjonsrådgiver hos oss?
10.04.2024 Vi har nå ledig stilling som kommunikasjonsrådgiver. I jobben bidrar du til at fakta, analyser og kunnskap om ressursene og mulighetene på norsk sokkel når fram til ulike målgrupper.
Ledig stilling som petroleumsøkonom
09.04.2024 Vi har nå ledig stilling som petroleumsøkonom. I jobben bidrar du i vårt viktige analysearbeid som skal sikre at ressursene på norsk sokkel utnyttes best mulig og bidrar til verdiskaping for samfunnet.
Boreløyve for brønnbane 35/11-27 S
03.04.2024 Sokkeldirektoratet har gitt Wintershall Dea Norge AS boreløyve for brønnbane 35/11-27 S i utvinningsløyve 248, jf. ressursforskrifta paragraf 13.
Havbunnsmineraler steg for steg
25.03.2024 Havbunnsmineraler representerer en ny og spennende mulighet for Norge. Vi kan bli et foregangsland – slik vi har vært det innen olje- og gassnæringen, både innen forvaltning av ressurser og utvikling av teknologi.