Oljedirektoratet

Om olje og klima på video fra Oljedirektoratet til ungdomsskole i Oslo

Undervisning-video

Andreas Tomasgaard (øverst til høyre) og Jan Stenløkk i Oljedirektoratet synes det var givende å delta i videoundervisning med lærer Hedda Greni sine elever. 

16.04.2020 Det begynte med en telefon til Oljedirektoratet i Stavanger fra lærer Hedda Greni på Skullerud ungdomsskole i Oslo. Og endte med at en geolog og en sivilingeniør fra Oljedirektoratet var med i to skoletimer på videokonferanse for å snakke med elevene i 9a og 9b om olje og klima.

Elevene på 9. trinn ved Skullerud skole arbeidet med næringsliv og naturressurser i samfunnsfag. Da koronakrisen inntraff og det ble innført fjernundervisning, skulle de i gang med sekundærnæringene og olje- og gassproduksjon.

Hedda fikk ideen til dette videomøtet mellom skoleelevene på Skullerud og fagfolkene fra Oljedirektoratet fra studiene sine. Da var hun på et seminar om bruken av sosiale medier i klasserommet hvor hun hørte om en lærer i Bergen som brukte videosamtaler i undervisningen.

På denne måten kunne han bruke personer med annen kunnskap og et annet perspektiv enn lærebøkene. Elevene kunne snakke med mennesker med en førstehåndserfaring, og få svar på det som engasjerte dem personlig.

Gode forberedelser

– Nå som elevene er hjemme og må jobbe alene med skolearbeidet, ønsker jeg å tilby en undervisning som fortsatt kan engasjere og være interaktiv. I tillegg er jeg bekymret for at elever med svake lese- og skriveferdigheter kan falle gjennom i en periode som dette, hvor så mye av skolearbeidet er individuelt uten tett oppfølging av læreren, sier Hedda.

Først ga Hedda elevene litt forkunnskaper om olje- og gassindustrien, og så fikk elevene i oppgave å forberede spørsmål til de to OD-medarbeiderne Jan Stenløkk og Andreas Tomasgaard. De kunne spørre om alt de lurte på.

Jan og Andreas fikk spørsmålene tilsendt i forkant av de videooverførte skoletimene, slik at de kunne møte forberedt.

Positive elever…

Læreren på Skullerud har undersøkt hva elevene syns om opplegget i etterkant – og fått positive tilbakemeldinger. Flertallet av elevene synes det var en fin måte å ha hjemmeundervisning på, og noen av elevene mente også at tilsvarende opplegg også kunne være en god ide i “normale” tider med skolegang på skolen.

Her er noe av tilbakemeldingene fra elevene:

– Jeg skjønte bedre hvordan olje blir laget enn før samtalen. Og jeg lærte at det er mye mer mangfold i oljeindustrien enn jeg trodde (geologer, advokater, ingeniører, etc jobber sammen).

– Jeg lærte hvor viktig oljen egentlig er for Norge.

– Det er fint å høre informasjon fra fagfolk som driver med dette til vanlig.

– Noe jeg syns var veldig interessant som jeg ikke visste fra før av, var at Norge bistår andre land for å utvikle måten man bruker oljen på, f.eks. ved å spare eller gjøre produksjon mer miljøvennlig.

...og positive fagfolk

Både Jan og Andreas syns det var spennende å snakke med ungdomsskoleelevene fra Skullerud. De unge var mest opptatt av olje og miljø – ikke helt uventet. Blant annet hvordan Norge kan fortsette å produsere olje når vi samtidig sier at vi skal redusere utslipp.

– Det vanskeligste er å forklare kompliserte sammenhenger på en enkel måte, sier Jan.

Begge to sier at dette er noe de gjerne vil være med på igjen.

Spørsmål fra de unge

Her er et utvalg av hva de unge spurte om:

Hvordan blir olje dannet?

Hvorfor har Norge mye olje og gass?

Hva skjer hvis vi ikke har mer olje?

Hvor lang tid kommer det til å ta før oljen er brukt opp?

Hva gjør de på oljeplattformene i disse korona-tider? Er det folk der?

Nå som korona har tatt over, tjener de eller taper de penger på oljen?

Er norsk fremtid med eller uten oljeproduksjonen?

I den nærmeste framtid, kommer det til å være en god måte å fange og lagre CO2?

På hvilken måte blir dere påvirket av klimaaktivistene og alle de som er imot utvinningen av olje - gjør dere noen nye tiltak p.g.a. dette?

Eksporterer Norge nesten all oljen eller beholder vi de meste?

Hva tenker dere om at MDG ikke vil at det skal utlyses eller tildeles nye lete- og utvinningstillatelser, inkludert leteblokker i forhådsdefinerte områder, altså TOF-ordningen?

Les også: De unge må snakkes med, ikke til

Oppdatert: 16.04.2020

Siste nyheter

Produksjonstal mars 2024
19.04.2024 Førebels produksjonstal i mars 2024 viser ein gjennomsnittleg dagsproduksjon på 2 086 000 fat olje, NGL og kondensat.
Sokkeldirektoratet publiserer nye dyphavsdata
17.04.2024 Sokkeldirektoratet offentliggjorde i juni 2022 data innsamlet fram til 2022. Nå frigis dyphavsdata samlet inn fra 2022 til 2024.
Fremtiden i Barentshavet er her nå
17.04.2024 Johan Castberg-skipet er snart på vei nordover. Med det på plass er det etter planen tre felt i produksjon i Barentshavet innen utgangen av året.
Oljefunn i Nordsjøen
17.04.2024 Vår Energi har gjort et oljefunn i «Ringhorne Nord» (brønn 25/8-23 S og 25/8-23 A & B), nord for feltet Ringhorne Øst, 200 kilometer nordvest for Stavanger.
Inngår samarbeid med Grønland og Danmark om havbunnsmineraler
15.04.2024 Samarbeidet gjelder en intensjonsavtale som skal øke kunnskapen om havbunnsmineraler.
Vi trenger flere reservoaringeniører
12.04.2024 Vi søker etter senior reservoaringeniør/reservoaringeniører til å arbeide med utvinningstillatelser i lete-, utbyggings- og driftsfasen.
Vil du jobbe som kommunikasjonsrådgiver hos oss?
10.04.2024 Vi har nå ledig stilling som kommunikasjonsrådgiver. I jobben bidrar du til at fakta, analyser og kunnskap om ressursene og mulighetene på norsk sokkel når fram til ulike målgrupper.
Ledig stilling som petroleumsøkonom
09.04.2024 Vi har nå ledig stilling som petroleumsøkonom. I jobben bidrar du i vårt viktige analysearbeid som skal sikre at ressursene på norsk sokkel utnyttes best mulig og bidrar til verdiskaping for samfunnet.
Boreløyve for brønnbane 35/11-27 S
03.04.2024 Sokkeldirektoratet har gitt Wintershall Dea Norge AS boreløyve for brønnbane 35/11-27 S i utvinningsløyve 248, jf. ressursforskrifta paragraf 13.
Havbunnsmineraler steg for steg
25.03.2024 Havbunnsmineraler representerer en ny og spennende mulighet for Norge. Vi kan bli et foregangsland – slik vi har vært det innen olje- og gassnæringen, både innen forvaltning av ressurser og utvikling av teknologi.