Oljedirektoratet

Flere brønndata blir tilgjengelig

maersk-developer

Illustrasjonsbilde. Data fra undersøkelsesbrønner, både de som gir funn og de tørre, gir geologene verdifull informasjon til bruk i videre oljeleting.

11.06.2021 Oljedirektoratet frigir prognose- og resultatdata fra undersøkelsesbrønner i tidsperioden 1990 til 2000. I fortsettelsen skal slike data gjøres regelmessig tilgjengelig via Faktasidene på npd.no.

Suksessfulle undersøkelsesbrønner, så vel som tørre, gir geologene verdifull informasjon i jakten på nye funn. Derfor må selskapene rapportere inn mye data i etterkant av undersøkelsesboringer. Disse analyseres for å lære mer.

Dataene er nå tilgjengelig via Faktasidene. Dette følger Oljedirektoratets filosofi om at mest mulig data skal være tilgjengelig for alle, og at konkurransen mellom selskapene består i hvem som anvender dataene best.

Frigivelse av prognose- og resultatdata fra undersøkelsesbrønner er fruktene av et samarbeid med oljeindustrien. I 1996 initierte Oljedirektoratet industriprosjektet Evaluation of Norwegian Wildcat Wells. Et av formålene var å sammenligne prospektparametere og ressursstørrelse i operatørens prognose med resultatet etter boring. I tillegg var det et mål å evaluere hvorfor undersøkelsesbrønner ikke ga funn; var tørre. 

Slik kunnskap er nyttig i framtidig letevirksomhet. Prosjektet inkluderte undersøkelsesbrønner boret i perioden 1990-97. Datasettet er basert på et standardskjema som ble utarbeidet i samarbeid mellom oljeselskapene og Oljedirektoratet. 

Analysene viste at det var en generell tendens til overestimering av volumene før boring. 

I etterkant av studiene ble det, i samråd med industrien, besluttet å gjøre innrapportering av slike data til en permanent ordning.

Ifølge Ressursforskriften (§ 31) skal rettighetshaver rapportere prognose og resultat av undersøkelsesbrønner seks måneder etter boring.  

Dataene representerer operatørens syn på rapporteringstidspunktet, og gjenspeiler ikke eventuelle senere resultat av avgrensningsboringer eller re-evalueringer. Estimat og volumparametere skal i utgangspunktet oppgis med et usikkerhetsspenn. Omfang og kvalitet av innrapporterte data varierer, og for en del foreligger kun basisestimat. Oljedirektoratet har i noen tilfeller justert eller standardisert formasjonsnavn, strukturelementer og andre data.  

Oljedirektoratet fraskriver seg, i samsvar med NLOD, ethvert ansvar for datasettets kvalitet, inkludert feil og mangler, og ansvar for hva datasettet brukes til.  

Oljedirektoratet har taushetsplikt om data, materiale og opplysninger som sendes til offentlige myndigheter. Taushetspliktens varighet er på opptil 20 år i henhold til Petroleumsforskriften § 85 tredje og fjerde ledd. 

Data som er eldre enn 20 år kan frigis. Filen med  vedlagte datasett  blir oppdatert én gang i året, neste gang i første kvartal 2022. Datasettet vedlegges også som CSV-fil. Mer informasjon om datasettet. 

Kontakt

Ola Anders Skauby

Direktør kommunikasjon, samfunnskontakt og beredskap

Tlf: 905 98 519

Oppdatert: 02.11.2021

Siste nyheter

Sokkeldirektoratet publiserer nye dyphavsdata
17.04.2024 Sokkeldirektoratet offentliggjorde i juni 2022 data innsamlet fram til 2022. Nå frigis dyphavsdata samlet inn fra 2022 til 2024.
Fremtiden i Barentshavet er her nå
17.04.2024 Johan Castberg-skipet er snart på vei nordover. Med det på plass er det etter planen tre felt i produksjon i Barentshavet innen utgangen av året.
Oljefunn i Nordsjøen
17.04.2024 Vår Energi har gjort et oljefunn i «Ringhorne Nord» (brønn 25/8-23 S og 25/8-23 A & B), nord for feltet Ringhorne Øst, 200 kilometer nordvest for Stavanger.
Inngår samarbeid med Grønland og Danmark om havbunnsmineraler
15.04.2024 Samarbeidet gjelder en intensjonsavtale som skal øke kunnskapen om havbunnsmineraler.
Vi trenger flere reservoaringeniører
12.04.2024 Vi søker etter senior reservoaringeniør/reservoaringeniører til å arbeide med utvinningstillatelser i lete-, utbyggings- og driftsfasen.
Vil du jobbe som kommunikasjonsrådgiver hos oss?
10.04.2024 Vi har nå ledig stilling som kommunikasjonsrådgiver. I jobben bidrar du til at fakta, analyser og kunnskap om ressursene og mulighetene på norsk sokkel når fram til ulike målgrupper.
Ledig stilling som petroleumsøkonom
09.04.2024 Vi har nå ledig stilling som petroleumsøkonom. I jobben bidrar du i vårt viktige analysearbeid som skal sikre at ressursene på norsk sokkel utnyttes best mulig og bidrar til verdiskaping for samfunnet.
Boreløyve for brønnbane 35/11-27 S
03.04.2024 Sokkeldirektoratet har gitt Wintershall Dea Norge AS boreløyve for brønnbane 35/11-27 S i utvinningsløyve 248, jf. ressursforskrifta paragraf 13.
Havbunnsmineraler steg for steg
25.03.2024 Havbunnsmineraler representerer en ny og spennende mulighet for Norge. Vi kan bli et foregangsland – slik vi har vært det innen olje- og gassnæringen, både innen forvaltning av ressurser og utvikling av teknologi.
Boreløyve for brønn 24/6-5
25.03.2024 Sokkeldirektoratet har gitt Aker BP ASA boreløyve for brønn 24/6-5 i utvinningsløyve 203, jf. ressursforskrifta paragraf 13.