Oljedirektoratet

Leverte elleve utbyggingsplaner

akerbp-overrekkelse

Aker BP leverte inn elleve utbyggingsplaner som krever 200 milliarder kroner i investeringer. F.v. Per Øyvind Seljebotn, Torgeir Stordal og Tommy Sigmundstad. Foto: Arne Bjørøen.

16.12.2022 Aker BP leverte fredag planer for utbygging og drift (PUD) verdt opp mot 200 milliarder kroner til myndighetene.

Disse PUD-ene og andre som forventes levert før nyttår, bidrar til høy aktivitet i norsk olje- og gassektor de kommende årene.

Aker BPs kontrakter forventes å skape flere enn 150 000 årsverk ved en rekke verft og leverandørbedrifter langs norskekysten. Ifølge Aker BP faller 60 prosent av investeringene på norske leverandører. Ringvirkningene omfatter store deler av landet og er i tråd med intensjonen i de midlertidige endringene i petroleumsskatten (Skattepakken).

Aker BPs overlevering inneholder ti PUD-er og én Plan for anlegg og drift (PAD). Planene gjelder for prosjekter i områdene Noaka (blir hetende Yggdrasil-området), Valhall og Utsirahøgda i Nordsjøen, samt i Skarv-området i Norskehavet.

Storsatsing

Per Øyvind Seljebotn, direktør for Utforsking og reservoarutvikling i Aker BP, beskrev under overrekkelsen i Oljedirektoratet PUD-pakken som en «gigantisk industrisatsing».

«Vi satser på fremtiden ved å investere over 200 milliarder kroner brutto de neste årene. I sum er disse investeringene i olje- og gassutbygginger på norsk sokkel Europas største, private industrisatsing. Aker BP er operatør for alle utbyggingsprosjektene, og selskapets andel utgjør om lag 70 prosent», sa Seljebotn.

Han forventer at disse lønnsomme utbyggingsprosjektene frembringer skatt i størrelsesorden 160 milliarder 2022-kroner i nye skatteinntekter til den norske staten.

Den mest omfattende planen omfatter det som blir hetende Yggdrasil-området og ifølge Aker BP skal det investeres rundt 115 milliarder kroner her. Det består av tre felt som inneholder totalt 19 petroleumsforekomster – og det forventes at det avdekkes flere i årene som kommer.

Behov for energi

«Med utsikter til betydelig energimangel i Europa framover er det svært viktig at petroleumsnæringen i Norge dette året tar investeringsbeslutninger i en størrelsesorden som vil gi et vesentlig bidrag til å dekke behovet for mer energi til Europa på litt lenger sikt», sa konstituert oljedirektør Torgeir Stordal i Oljedirektoratet.

Han legger til at i de PUD-ene som er levert de to siste årene, så utgjør gass rundt halvparten av reservene i de nye feltene.

Valhall skal videreutvikles med en ny plattform. I tillegg skal satellittfeltet Fenris knyttes til Valhall. Her er de totale investeringskostnaden på rundt 50 milliarder kroner.

På Utsirahøgda – hvor Johan Sverdrup-feltet er sentralt – leveres det inn nye PUD-er for funnene Troldhaugen og Symra.

Symra og Troldhaugen blir de første feltutbyggingene med oljeutvinning fra et oppsprukket grunnfjellreservoar. Det har foregått prøveproduksjon («Rolvsnes») en god stund og resultatene er oppløftende.

Myndighetene også mottatt PUD-er for funn i Norskehavet. Dette er undervannsutbyggingene Alve nord, Idun nord og Ørn, som skal knyttes til Skarv-feltet.

Videreutvikling

«Planene fra Aker BP inneholder flere viktige elementer for videreutvikling av ressursene på norsk sokkel. Her er planer både for å etablere ny infrastruktur i nye områder, å videreutvikle felt som er i drift, å utnytte ledig kapasitet i eksisterende infrastruktur i tillegg til å utvikle ressurser i en helt ny reservoartype», sa Kalmar Ildstad, direktør for Lisensforvaltning i Oljedirektoratet.

Myndighetene har tidligere i år mottatt fem utbyggingsplaner og forventer flere utbyggingsplaner før utgangen av året. De fem PUD-ene som er levert er Eldfisk nord (godkjent), Trell/Trine (skal hete Tyrving), Irpa, Halten øst og Dvalin nord.

Gruppebilde fra Aker BP overrekkelsen.

Fra PUD-overleveringen: F.v. Per Øyvind Seljebotn, Kalmar Ildstad, Rob Stolpman, Tommy Sigmundstad, Omar M. Ali, Svenn Forfang, Cecilie Edland, Tomas Mørch, Niels Erik Hald, Frode Dyrdal og Torgeir Stordal. (Foto: Arne Bjørøen)

Kontakt

Ola Anders Skauby

Direktør kommunikasjon, samfunnskontakt og beredskap

Tlf: 905 98 519

Oppdatert: 16.12.2022

Siste nyheter

Brønn for datainnsamling på Wisting
22.04.2024 Equinor har avsluttet en avgrensningsbrønn (7324/7-4) på Wisting-funnet i Barentshavet. Hensikten var å samle inn data om reservoar og kappebergart, for å bruke i pågående evaluering og utbygging av funnet.
Produksjonstal mars 2024
19.04.2024 Førebels produksjonstal i mars 2024 viser ein gjennomsnittleg dagsproduksjon på 2 086 000 fat olje, NGL og kondensat.
Sokkeldirektoratet publiserer nye dyphavsdata
17.04.2024 Sokkeldirektoratet offentliggjorde i juni 2022 data innsamlet fram til 2022. Nå frigis dyphavsdata samlet inn fra 2022 til 2024.
Fremtiden i Barentshavet er her nå
17.04.2024 Johan Castberg-skipet er snart på vei nordover. Med det på plass er det etter planen tre felt i produksjon i Barentshavet innen utgangen av året.
Oljefunn i Nordsjøen
17.04.2024 Vår Energi har gjort et oljefunn i «Ringhorne Nord» (brønn 25/8-23 S og 25/8-23 A & B), nord for feltet Ringhorne Øst, 200 kilometer nordvest for Stavanger.
Inngår samarbeid med Grønland og Danmark om havbunnsmineraler
15.04.2024 Samarbeidet gjelder en intensjonsavtale som skal øke kunnskapen om havbunnsmineraler.
Vi trenger flere reservoaringeniører
12.04.2024 Vi søker etter senior reservoaringeniør/reservoaringeniører til å arbeide med utvinningstillatelser i lete-, utbyggings- og driftsfasen.
Vil du jobbe som kommunikasjonsrådgiver hos oss?
10.04.2024 Vi har nå ledig stilling som kommunikasjonsrådgiver. I jobben bidrar du til at fakta, analyser og kunnskap om ressursene og mulighetene på norsk sokkel når fram til ulike målgrupper.
Ledig stilling som petroleumsøkonom
09.04.2024 Vi har nå ledig stilling som petroleumsøkonom. I jobben bidrar du i vårt viktige analysearbeid som skal sikre at ressursene på norsk sokkel utnyttes best mulig og bidrar til verdiskaping for samfunnet.
Boreløyve for brønnbane 35/11-27 S
03.04.2024 Sokkeldirektoratet har gitt Wintershall Dea Norge AS boreløyve for brønnbane 35/11-27 S i utvinningsløyve 248, jf. ressursforskrifta paragraf 13.